Рецепти з газети "Дуже смачно!" (індекс 99715)

Шановні читачі.

Ви можете використовувати авторські рецепти з наших видань лише для власних потреб. Передрук рецептів у інших медіа заборонений без письмової згоди редакції Видавничої групи "Життя". 

Більше оригінальних рецептів ви знайдете у газетах "Дуже смачно!" (індекс 99715) та "Абетка господині" (індекс 68056). Предплатити видання можна у будь-якому відділенні "Укрпошти" або у свого листоноші. 

 

 

Салат «Моя гарна леді»

Склад: капустина, 150–200 г шинки, банка консервованої кукурудзи, майонез, 2 пачки сухариків (150 г), сіль, мелений чорний перець до смаку.

Приготування. Капусту посікти і додати до неї консервовану кукурудзу. Шинку порізати соломкою. Усі інгредієнти змішати й заправити салат майонезом. Трохи посолити, додати сухарики і старанно вимішати. Викласти салат у тарілку. Їсти його треба одразу, оскільки за деякий час сухарики розмокнуть.

 

Хрусткі сердечка із сирною начинкою

Склад: 30 г масла, 180 г борошна, 300 мл молока, 0,5 ч. л. солі. На начинку: по 100 г твердого сиру і вареної шинки або ковбаси, невеликий помідор, олія (для смаження), панірувальні сухарі, 1–2 яйця.

Приготування. Молоко, масло закип’ятити. Одразу ж додати борошно і перемішати. Охолодити. Теплу масу викласти на присипану борошном дошку й замісити м’яке тісто. Остудити.

Дрібно порізати шинку, сир дрібно натерти, змішати. Помідор нарізати шматочками. Частину тіста тонко розкачати, сформувавши прямокутник завтовшки 2–3 мм. На половині тіста намітити сердечка (решту залишити вільною), викласти начинку, покласти по маленькому шматочку помідора. Скласти тісто навпіл, закриваючи начинку, і формою для печива вирізати сердечка. Краї можна з’єднати пальцями. Готові сердечка вмочити в яйце, обваляти в сухарях та обсмажити в гарячій олії з двох боків до золотистої скоринки. Подавати гарячими.

 

Коктейль «Поцілунок»

Склад: 100 мл спрайту, 50 мл червоного сухого вина, декілька кубиків льоду.

Приготування. У келих налити спрайт і вкинути два-три шматочки льоду. Потім дуже повільно на лід налити вино. Робити це акуратно, щоб шари не змішалися і вино лягло верхнім шаром. Спрайт можна замінити шампанським.

 

Свинина в горіховій скоринці

Склад: 500 г свинини, 150 г волоських горіхів, 10 г гірчиці, 2 яйця, олія (для смаження).

Приготування. М’ясо нарізати порційними шматками завтовшки сантиметр. Відбити, посолити, поперчити, змастити з обох боків тонким шаром гірчиці. Горіхи подрібнити. Яйця збити за допомогою виделки, додати дрібку солі. М’ясо спершу вмочити в яйце, потім обваляти в подрібнених горіхах та обсмажити в розігрітій сковорідці з олією по п’ять-сім хвилин з кожного боку на середньому вогні.

 

Салат «Чарівна квітка»

Склад: банка маринованих грибів, 2 морквини (велика і мала), 2 плавлених сирки, 2 варених яйця, часник, зелена цибуля, пачка майонезу.

Приготування. Гриби промити, відкинути на друшляк. Малу моркву зварити, велику подрібнити на тертці для моркви по-корейськи і заправити, додавши часник, приправи й оцет. Салат викласти шарами. На дно тарілки покласти гриби, тоді – моркву по-корейськи, після того – натерті плавлені сирки, потім – натертий жовток. Кожен шар змастити майонезом. Зверху салат прикрасити зеленою цибулею та нарізаною кружальцями вареною морквою. З білка вирізати «квітку» і викласти її в центрі салату. 

 

Гречана запіканка

Склад: 100 г курячої печінки, 120 г вареної гречки, яйце, столова ложка соєвого соусу, петрушка до смаку, столова ложка олії, масло (для оформлення).

Приготування. Печінку дрібно нарізати, змішати з гречаною кашею та яйцем, додати посічену петрушку і все збити блендером. Влити соєвий соус та олію. Масу розмішати та її розлити в силіконові формочки. Запікати в духовці 20–25 хвилин або у мікрохвильовій печі три-чотири хвилини за потужності 700 Вт. Перш аніж подавати на стіл, викласти на ще теплу запіканку шматочки масла, посипати зеленню.

 

Горіхові тістечка з яблуками

Склад: 3 яйця, 250 мл молока, 100 г цукру, столова ложка без чубка картопляного крохмалю, дрібка ваніліну, 100 г масла, 50 г волоських горіхів, 0,5 ч. л. кориці, 100 г борошна, чайна ложка розпушувача, 3 яблука.

Приготування. Для приготування крему взяти яйце, білок відокремити від жовтка й покласти в холодильник. Жовток збити з трьома столовими ложками молока, столовою ложкою цукру та крохмалем. Решту молока довести до кипіння і зняти з вогню. Безперервно помішуючи, влити жовткову масу в молоко. Коли почне гуснути, накрити й охолодити.

Приготування тіста. Збити до утворення однорідної маси розтоплене й охолоджене масло, 2 яйця і 75 г цукру. Додати спершу корицю та мелені горіхи, потім борошно з розпушувачем. Вилити тісто у змащену або застелену пергаментним папером форму.

Остиглий крем також злегка збити, а потім акуратно змішати зі збитим до утворення стійкої піни білком. Викласти крем рівним шаром на горіхове тісто. Четвертинки яблук вмочити в цукор і викласти на крем. Випікати за температури 180 градусів приблизно 35 хвилин. Розрізати на тістечка й посипати цукровою пудрою.

 

Печінковий салат

Склад: 250 г печінки, цибулина, 2 варених яйця, морквина, 100 г твердого сиру, сіль, мелений чорний перець, майонез.

Приготування. Печінку зварити. Моркву натерти, цибулю нарізати кубиками й обсмажити в невеликій кількості олії, протушкувати. Яйця та сир нарізати кубиками. Все разом змішати. Салат заправити майонезом, поперчити і посолити до смаку. Прикрасити на свій смак.

 

Варений язик під білим соусом

Склад: яловичий язик, 1–2 морквини, по кореню петрушки і селери, цибулина, лавровий листок, 3–4  горошини чорного перцю, мелений чорний перець, сіль, столова ложка борошна, столова ложка масла, 100 г родзинок, цукор, лимонний сік.

Приготування. З моркви, петрушки, селери, цибулі, лаврового листка, чорного перцю та солі приготувати відвар. Потім покласти в нього старанно промитий язик і поварити 25–30 хвилин. Відтак вийняти й одразу опустити його в холодну воду. Очистити від шкірки.

Приготувати соус: підсмажити столову ложку борошна зі столовою ложкою масла. Цю масу розвести у склянці процідженого бульйону, прокип’ятити, додати родзинки і проварити все разом 10 хвилин. Зняти соус з вогню, посолити, додати чорний перець, цукор та лимонний сік або лимонну кислоту до смаку. Усе ретельно перемішати й залити цим соусом нарізаний шматочками язик.

 

Салат «Хрусткий»

Склад: 100 г батона, 100 г вареного курячого м’яса, 100 г волоських горіхів, 100 г твердого сиру, 100 мл майонезу.

Приготування. Батон нарізати невеликими кубиками, обсмажити. М’ясо та сир нарізати кубиками. Все змішати, заправити майонезом і одразу подавати на стіл. Щоб сухарики довше хрумтіли, їх подавати останніми.

 

Відбивні з печериць

Склад: 4–5 великих печериць, столова ложка крохмалю, 2 ст. л. борошна, 2 яйця, олія (для смаження), сіль, приправа до смаку.

Приготування. Гриби вимити, очистити, відокремити капелюшки від ніжок. Капелюшки нарізати кружальцями, ніжки можна використати в іншій страві. Змішати сіль, борошно та крохмаль у тарілці. Окремо вінчиком збити яйця і спеції. Нагріти сковорідку з олією. Кожне кружальце печериць обваляти спочатку в крохмальній суміші, а потім у яйцях. Обсмажувати на середньому вогні по п’ять хвилин кожне. Викласти на серветку, щоб вона увібрала надлишки олії.

 

Салат «Молодіжний»

Склад: 300 г моркви по-корейськи, 200 г консервованих печериць, 200 г курячого філе, пачка чипсів, 2–3 яйця, пачка майонезу.

Приготування. Гриби нарізати соломкою. Куряче м’ясо та яйця зварити. Чипси потовкти, але залишити 10 найкращих для прикрашання. Викласти салат шарами: 1-й шар – морква по-корейськи; 2-й шар – печериці; 3-й шар – порізане варене куряче м’ясо; 4-й шар – потовчені чипси; 5-й шар – потерті варені яйця. Всі шари змастити майонезом. Прикрасити салат цілими чипсами, що залишилися.

 

Салат «Королівський»

Склад: пачка крабових паличок, банка консервованої кукурудзи, 2 апельсини, 5 варених яєць, 3 зубчики часнику, майонез.

Приготування. Варені яйця і крабові палички дрібно порізати. Додати кукурудзу, попередньо зливши з неї рідину, а також потовчений часник. Апельсини почистити від шкірки та зернят і нарізати маленькими шматочками. Все змішати й заправити майонезом.

 

Торт «Наполеон» з вишнями

Склад. На тісто: 200 г маргарину, 600 г борошна, 4 яєчних жовтки, 4 ст. л. сметани чи вершків, столова ложка оцту. На начинку: 0,5 л вишень у власному соку, 200 г подрібнених волоських горіхів, 100 г маку.

Приготування. Маргарин із борошном посікти ножем, додати решту інгредієнтів і замісити тісто. Розділити його на шість частин, поставити в холодильник, залишити на одну-шість годин. Розкачати одну частину, викласти її у форму, на тісто рідко розкласти консервовані вишні у власному соку, зверху посипати подрібненими горіхами. Збити піну з двох яєчних білків і двох-трьох столових ложок цукру, додавши по дрібці ванілі та лимонної кислоти, викласти цю масу на вишні з горіхами, посипати маком (не меленим). Розкачати ще одну частину тіста і накрити. Густо проколоти виделкою. Випікати в гарячій духовці приблизно 25 хвилин до зарум’янення. Так само приготувати коржі з решти тіста.

Приготувати заварний крем: 3 яєчних жовтки розтерти зі склянкою цукру, додати 3 ст. л. борошна, влити трохи холодного молока, щоб вийшла маса за консистенцією як густа сметана. Решту молока (загалом 0,5 л) закип’ятити, влити в нього цю масу, довести до кипіння, заварювати впродовж трьох-п’яти хвилин, відтак охолодити. Збивати 300 г розм’якшеного масла, поступово додаючи по 2–3 ст. л. заварної маси, наприкінці – дрібку ваніліну, лимонної кислоти, можна трохи лікеру.

Перемастити три спечені коржі охолодженим заварним кремом, змастивши боки і верх. Прикрасити вишнями.

 

Торт «Поцілунок»

Склад. На тісто: 150 г масла, 2 яєчних жовтки, 0,5 скл. цукру, 2–2,5 скл. борошна, 0,5 ч. л. соди, погашеної оцтом. На білковий корж: 4 яєчних білки, склянка цукру. На крем: 2 яєчних жовтки, 0,5 скл. цукру, столова ложка борошна (без чубка), 200 г молока, 200 г масла.

Приготування. М’яке масло розтерти з цукром. Додати жовтки, борошно, соду, погашену оцтом і замісити тісто. Розділити його на дві частини. Корж сформувати руками, розминаючи тісто, у формі, попередньо змастивши її. Випікати в духовці за температури 180 градусів 15–20 хвилин.

Допоки печеться перший корж, приготувати заварну частину крему: змішати жовтки, цукор, борошно та молоко. Поставити на невеликий вогонь, увесь час помішуючи, довести до кипіння впродовж п’яти хвилин. Зняти з вогню, відставити, щоб охолов. За допомогою лопатки вийняти перший корж. Форму облити холодною водою, щоб охолодити її. Сформувати другий корж. Випікати протягом 15–20-ти хвилин.

Поки печеться другий корж, збити міксером білки із цукром до утворення гострих піків. Застелити форму пергаментним папером і сформувати білковий корж. Випікати в духовці за температури 150 градусів упродовж 35–40-ка хвилин.

Приготувати крем: м’яке масло розтерти із заварною частиною крему. На нижній корж викласти частину крему, зверху – білковий корж, потім – іще крем і верхній корж із кремом. Прикрасити горіхами, тертим шоколадом.

 

Десерт «Тропіки»

Склад: 2 манго, 175 г цукру, 2 ст. л. коньяку, 2 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. білого сухого вина.

Приготування. Манго почистити від шкірки та подрібнити на тертці з великими вічками. З цукру, вина та лимонного соку зварити сироп, залити ним манго. Дати охолонути і знову поставити на вогонь, проварити, весь час помішуючи, 15 хвилин. За п’ять хвилин до готовності влити коньяк. Охолоджений десерт розкласти в креманки й оздобити сливами.

 

Фаршировані печериці

Склад: 500 г печериць, морквина, 380 г свинини, 2 цибулини, столова ложка оливкової олії, 35 г пармезану, сіль і мелений чорний перець до смаку.

Приготування. У печериць акуратно відокремити капелюшки від ніжок. Ніжки покришити, морквину потерти, влити олію, додати цибулю й потушкувати до готовності, посоливши та поперчивши. З капелюшків зняти шкірку. Свинину змолоти в м’ясорубці, додати дрібно нарізану цибулю, посолити, поперчити і старанно перемішати. Викласти капелюшки на деко, нафарширувати їх м’ясним фаршем з гіркою, надаючи їм форму кульки. Скропити фаршировані печериці оливковою олією та посипати тертим сиром, намагаючись максимально покрити м’ясний фарш. Запікати в розігрітій до 200-т градусів духовці приблизно 20 хвилин. Подавати запечені фаршировані печериці гарячими, а поміж них викласти ніжки.

 

Пиріг з цибулею

Склад: 2 цибулини, 250 г листкового дріжджового тіста, 30 г кисломолочного сиру, 20 г шинки, 30 г твердого сиру.

Приготування. Цибулю нарізати кільцями й обсмажити до золотистого кольору. Пласт листкового дріжджового тіста розкачати, змастити сиром, залишаючи край. На сир викласти цибулю, нарізану соломкою шинку і посипати тертим твердим сиром. Загорнути краї, притиснувши кути. Приготовлений пиріг покласти в розігріту до 180-т градусів духовку. Запікати впродовж 15-ти хвилин.

 

Варений сирник

Склад: (на тісто) 3 скл. борошна, склянка цукру, 200 г маргарину, 2 яйця, яєчний жовток, пакетик ванільного цукру, чайна ложка порошку до випічки, 1–2 ст. л. сметани; (на сирну масу) кілограм меленого кисломолочного сиру, 1,5 скл. цукру, 200 г маргарину, 2 яйця, молочний вершковий або ванільний кисіль.

Приготування. З поданих вище інгредієнтів замісити тісто. Розділити на дві або на три частини. Випікати в духовці, розігрітій до 200-т градусів, 20–25 хвилин.

На сирну масу змішати сир, маргарин, збиті яйця, цукор і закип’ятити на малому вогні, весь час помішуючи. Кисіль розчинити в молоці й вилити до киплячої сирної маси. Вимішати і ще раз закип’ятити.

Коржі перекласти гарячою масою. Зверху  покрити помадкою, полити шоколадом або посипати цукровою пудрою.

 

Торт «Отелло»

Склад: (на темні коржі) 5 яєчних жовтків, склянка цукру, склянка сметани, чайна ложка амонію, 1,5 скл. борошна, 2 ст. л. какао; (на білий корж) 5 білків, склянка цукру, 150–200 г кокосової стружки, 1,5 ст. л. крохмалю; (на крем) 300 г масла, банка вареного згущеного молока, сік половини лимона, ванільний цукор; (на помадку) плитка чорного шоколаду, 2 ст. л. молока; (для просякнення коржів)50 мл шоколадного лікеру.

Приготування. Із зазначених вище інгредієнтів замісити темне тісто і у формі діаметром 25–26 см спекти два коржі.

Для білого коржа збити білки з цукром до утворення міцної піни. Додати кокосову стружку, крохмаль і спекти корж у формі, застеленій пергаментним папером.

Приготувати крем, збивши міксером масло з вареним згущеним молоком, додати лимонний сік, ванільний цукор.

Темні коржі скропити лікером. Перемастити всі коржі кремом,  помістивши білий між темними. Боки торта обмастити кремом, а верх залити розтопленим з молоком шоколадом.

 

Качка по-королівськи

Склад: тушка качки, 4 апельсини, 2 ст. л. оцту, 2 ст. л. лимонного соку, 40 г масла, 2 ст. л. цукру, чорний перець; свіжі помідори та зелень (для прикрашання).

Приготування. Крильця качки схрестити, обв’язати ниткою, зв’язати ніжки. З двох апельсинів вичавити сік. Один апельсин порізати шматочками разом зі шкіркою, а ще один очистити від шкірки, м’якуш нарізати кубиками. Качку натерти сіллю та перцем, покласти на решітку грудинкою донизу. Під решіткою поставити деко з водою. Запікати за температури 190 градусів упродовж години. Потім качку перекинути й полити жиром. Запікати ще протягом години за температури 200 градусів.

Приготувати соус. У каструлі розтопити цукор, додати оцет, апельсиновий та лимонний сік. Поварити, весь час помішуючи, щоб википіла половина рідини. В окрему каструлю влити сік, який утворився під час запікання качки, й довести його до кипіння. Додати масло, м’якуш апельсина і шматочки апельсина зі шкіркою. Все з’єднати й посолити. Тушку качки викласти у велику тарілку, полити соусом, довкола неї покласти шматочки свіжих помідорів та зелень.

 

Запіканка з баклажанами

Склад: 2 баклажани, 3 помідори, 200 г сиру моцарела (або сулугуні), 5 ст. л. оливкової або соняшникової олії, чайна ложка сушеного майорану, сіль, мелений чорний перець, 3 зубчики часнику, 2 ст. л. панірувальних сухарів, яйце.

Приготування. Баклажани порізати поздовжніми пластинками завтовшки сантиметр. Посолити й залишити на 30 хвилин. Відтак помити і висушити. Після цього баклажани вмочити спочатку у збите яйце із сіллю та перцем, а потім у панірувальні сухарі й викладати в розігріту сковорідку з олією. Смажити на середньому вогні по три хвилини з кожного боку. Тоді пластинки баклажанів викласти на серветку, щоб вона увібрала зайвий жир. Сир та помідори порізати дольками завтовшки сантиметр. Форму змастити олією. Чергуючи, рядами викласти помідори, сир і баклажани. Зверху посипати спеціями та зеленню. Полити олією. Запікати 20 хвилин за температури 180 градусів. Страва смакує і гарячою, і холодною.

 

М’ясо по-панськи

Склад: 8 середніх картоплин, велика цибулина, 2 помідори, 200 г печериць, 100–150 г твердого сиру, 300 г свинини або яловичини, сіль, мелений чорний перець, приправа до мяса, східна приправа для овочів, майонез або не кисла жирна сметана.

Приготування. Картоплю почистити, нарізати кружальцями завтовшки 0,5 см, цибулю – півкільцями, помідори – напівкружальцями, гриби – слайсами (тонкими шматочками).  Твердий сир подрібнити на тертці з великими вічками. М’ясо нарізати плястерками і відбити, посолити, посипати приправою для м’яса. Викласти у вогнетривку форму в такому порядку: картопля, посолена і посипана східною приправою для овочів, цибуля, посолені гриби, м’ясо, помідори, майонез або сметана, твердий сир. Запікати в духовці за температури 180 градусів годину і 20 хвилин.

 

Огірки з рибою та грейпфрутом

Склад: 3 квашених огірки, 150 г оселедця чи копченої риби, цибулина, 2 ст. л. сметани, маринована кукурудза, дольки грейпфрута.  

Приготування. Огірки зі шкіркою розрізати навпіл уздовж або впоперек (щоб утворилися бочечки або човники) і вибрати з них трішки м’якуша. Рибу порізати маленькими кубиками, видаливши з неї кісточки. Додати подрібнений м’якуш огірка, кукурудзу, сметану й перемішати. Наповнити цією масою огірки та прикрасити зеленню.

 

Салат із селери «Лимонний»

Склад: 2 корені селери, 2 яблука, лимон, сіль, цукор, чайна ложка потертого хрону, 3 ст. л. сметани.

Приготування. Селеру почистити і дрібно потерти. Яблука подрібнити на тертці з великими вічками. Селеру та яблука змішати, полити лимонним соком, додати хрін, посолити, поцукрувати й заправити сметаною.

 

Яблучна шарлотка «Сердечко»

Склад: 200 г борошна, 200 г цукру, 500 г яблук, 5 яєць, пакетик ванільного цукру, дрібка кориці (за бажання), масло (для змащування форми).

Приготування. Яйця ретельно збити з цукром, щоб маса збільшилась удвічі. Додати борошно та ванільний цукор і обережно перемішати ложкою. Яблука очистити, видаливши з них серцевину, порізати їх невеликими часточками, посипати корицею. Форму змастити маслом (я використовувала силіконову форму-сердечко). Викласти в неї частину тіста, на нього – частину яблук, знову — тісто, яблука і накрити тістом. Випікати шарлотку за температури 180 градусів упродовж 30–40-ка хвилин. Прикрасити шоколадом, кокосовою стружкою, кондитерською посипкою.

 

Пиріг «Макові рулетики»

Склад: (на тісто) 0,5 кг борошна, пачка маргарину, склянка цукру, 2 яйця, 3 ст. л. сметани, чайна ложка амонію; (на макову начинку) склянка маку, 0,5 скл. цукру, 100 г масла, 2 яєчних білки; (на крем) 4–5 ст. л. борошна, склянка цукру, 2 скл. холодного кип’яченого молока, сік і цедра одного лимона, 300 г масла; шоколадна помадка.

Приготування. З борошна, маргарину, цукру, сметани, амонію і яєць замісити тісто й розділити його на дві частини. З однієї частини спекти два коржі. Другу частину розділити натроє. Розкачати тоненькі коржі. На кожен корж викласти макову начинку і згорнути рулетом. Спекти до готовності.

Приготування макової начинки. Мак запарити, потім двічі змолоти у м’ясорубці. Додати масло та збиті з цукром білки і перемішати.

Приготування крему. Борошно змішати з цукром, влити молоко й ретельно перемішати, щоб не було грудочок. Поставити на маленький вогонь і, постійно помішуючи, довести до кипіння. Охолодити. Додати сік та цедру лимона, масло і збити міксером.

Спечений корж змастити кремом, викласти на нього макові рулети, знову змастити кремом і покласти другий корж. Зверху залити шоколадною помадкою.

 

Пиріг «Вишенька»

Склад: (на тісто) пачка маргарину, 4 скл. борошна, 4 яйця, склянка сметани, порошок до випічки (польський), склянка цукру, столова ложка крохмалю, вишні, консервовані у власному соку; (на крем) 2 скл. пареного молока, 4 ст. л. манки, склянка цукрової пудри, 300 г масла, пакетик ванільного цукру; (на помадку) 3 ст. л. молока, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. какао, 2 ст. л. масла, плитка шоколаду.

Приготування. Маргарин з борошном посікти ножем. Додати яєчні жовтки, сметану та порошок до випічки. Замісити туге тісто, як на вареники. Розділити його на шість частин, поставити в холодильник і залишити в ньому на ніч.

Вишні відкинути на друшляк і відставити, щоб стекла вся рідина.

Яєчні білки збити зі склянкою цукру, додавши столову ложку крохмалю. 

Тоненько розкачати одну частину тіста, викласти на сковорідку, змащену смальцем та посипану борошном. На корж викласти збиті білки, а в білок рядками втиснути вишні. Накрити ще одним коржем. Випікати у духовці до готовності. Так спекти ще два коржі.

Приготування крему. Молоко влити в каструлю й довести до кипіння. Всипати манку і зварити густу кашу. Мішати, поки не охолоне. Додати пудру, ванільний цукор та масло. Збити міксером.

Приготування помадки. З молока і цукру зварити сироп. Додати какао, шоколад та масло, перемішати. 

Коржі змастити кремом і залишити на деякий час, щоб просочилися.

Зверху залити шоколадною помадкою й посипати кокосовою стружкою. 

 

Цвібак «Фарширований»

Склад: 10 яєць, 0,5 л цукру, 0,5 л борошна, 2 ч. л. порошку до випічки; (на начинку) 400 г мармеладу, 100 г родзинок, 2–3 зефіри, склянка подрібнених горіхів, 200 г масла, 200 г цукру, склянка сметани, 100 г шоколаду.  

Приготування. Борошно двічі просіяти з порошком до випічки. Яєчні білки збити з цукром до утворення стійкої піни. Поступово додати до них жовтки, обережно збиваючи. Всипати просіяне борошно і перемішати рухами в одному напрямку. Викласти на деко, застелене пергаментним папером. Випікати за температури 170–200 градусів. Протягом 10–15-ти хвилин після випікання цвібак не чіпати, оскільки зруйнуються повітряні пухирці і він втратить пухкість.  

Коли корж охолоне, обережно зрізати в нього тоненьку верхню частину («кришку»). Вийняти м’якуш і подрібнити. Додати порізаний мармелад, зефір, подрібнені горіхи та родзинки.

У каструлю покласти масло, цукор, сметану та шоколад, поставити на вогонь і, постійно помішуючи, довести до кипіння. Коли суміш охолоне, додати її до м’якоті й перемішати.

Приготовану масу викласти в корж і накрити зрізаною частиною. Краї «кришки» також змастити шоколадною масою. Цвібак залишити на ніч під пресом, щоб він застиг. Відтак залити шоколадною помадкою.

 

Тістечка «Святкові»

Склад: 3 пачки маргарину, склянка сметани, 3 яйця, борошно (скільки забере тісто), ванільний цукор, дрібка солі.

Приготування. Яєчні білки відокремити від жовтків. Із маргарину, сметани, борошна, жовтків, ванільного цукру та солі замісити туге тісто (борошна має бути достатньо, інакше тістечка розпливатимуться під час випікання). Розкачати його і вирізати круглі тістечка. У центрі кожного наперстком зробити дірку. Змастити їх збитим яєчним білком, посипати цукром, викласти на змащене жиром деко. Випікати до готовності.

 

 

Торт «Ювілейний»

Тісто № 1

Склад: півпачки маргарину, 150 г цукру, 3 яйця, столова ложка порошку до випічки, 1,5 ст. л. какао, 0,5 скл. борошна.

Приготування. Маргарин розтерти з цукром. По одному додати яйця, ретельно розтираючи масу. Змішати борошно, какао і порошок до випічки, всипати до масляної маси й замісити тісто. Спекти корж, охолодити його і розрізати надвоє.

Тісто № 2

Склад: 3 яйця, 3 ст. л. меду, склянка цукру, 4 ст. л. м’якого масла, чайна ложка соди, погашеної оцтом, склянка борошна; 3 ст. л. какао і 3 ст. л. борошна.

Приготування. Яйця збити з цукром, додати мед, масло, борошно та соду з оцтом. Прогріти на дуже маленькому вогні, інтенсивно помішуючи, щоб маса не пригоріла. Охолодити й розділити її на дві частини. До однієї додати какао, до другої – борошно. Спекти два коржі. Охолодити, кожен розрізати надвоє (вийде чотири коржі).

Крем

Склад: 0,5 кг масла, пакет ванільного пудингу, склянка цукру.

Приготування. Приготувати пудинг за рецептом на пакеті, але до частини молока, в якій його потрібно варити, всипати цукор, а в решті молока розвести пудинговий порошок. Увесь час помішуючи, поварити до загусання. Коли пудинг охолоне, поступово додати його до масла і збити блендером. 

Коржі перемастити кремом. За бажання перекласти їх шматочками фруктів чи ягодами (бананом, персиком, вишнями тощо). Зверху торт полити шоколадною помадкою.  

 

Пиріг із цибулею

Склад: 500 г готового листкового тіста, 300 г зеленої цибулі, 2 яйця, 2 ст. л. оливкової олії, сіль.

Приготування. Цибулю помити, обсушити, дрібно нарізати й посолити. Додати яйця і перемішати. Тісто розкачати і вирізати два круглі коржі. Круглу форму для випікання змастити столовою ложкою оливкової олії. Покласти в неї один корж, потім викласти начинку і накрити другим коржем, краї тіста защепнути. Пиріг змастити оливковою олією і проколоти виделкою в декількох місцях. Поставити випікатися в розігріту до 180-ти градусів духовку до золотавого кольору.

 

Салат із картоплі та черемші

Склад: 4 картоплини, 2 яйця, 2 огірки, пучок черемші, пучок зеленої цибулі, оливкова олія, мелений чорний перець, сіль до смаку.

Приготування. Картоплю відварити в шкірці, ще теплою почистити і порізати кубиками. Посолити, поперчити і дати настоятися 10–15 хвилин. Яйця відварити, почистити і нарізати кубиками. Огірки почистити і також нарізати кубиками. Черемшу і зелену цибулю помити, обсушити і нарізати не дуже дрібно. З’єднати всі інгредієнти, перемішати, посолити, поперчити і заправити оливковою олією

 

Салат із соняшниковим насінням

Склад: 200 г бринзи, 2 великих помідори, 50 г листя салату, декілька оливок без кісточок, 50 г очищеного насіння соняшника, 0,5 лимона, пучок зеленої цибулі, часник, сіль, перець, оливкова олія.

Приготування. Листя салату помити, обсушити й порвати невеликими шматочками. Цибулю посікти, оливки порізати кільцями, а бринзу – кубиками. Помідори помити й порізати великими шматочками. Насіння підсушити на сухій сковорідці. Часник дрібно порізати або вичавити. Акуратно з’єднати всі інгредієнти, посолити й поперчити. Заправити оливковою олією з лимонним соком.

 

Святкова індичка

Склад: тушка індички, 5 яблук, сіль, мелений чорний перець, 150 г майонезу, столова ложка гірчиці, 3 зубчики часнику.

Приготування. З’єднати гірчицю, майонез, вичавлений часник, сіль та перець і перемішати. Індичку всередині та зверху змастити цим соусом і залишити на 3–4 години. Після цього нафарширувати її великими шматками яблук, перекласти у форму й поставити в розігріту до 250-ти градусів духовку на 2–2,5 години.

 

«Шоколадник»

Склад: 200 г маргарину, склянка цукру, 4 яйця, чайна ложка порошку до випічки, склянка борошна, 2 ст. л. какао, ванільний цукор, півплитки чорного шоколаду.

Приготування. Маргарин розтопити й охолодити. Яєчні білки збити до утворення густої піни. Жовтки розтерти зі звичайним і ванільним цукром до побіління. Влити до них маргарин, всипати борошно та порошок до випічки і збити міксером. Додати білки та какао і перемішати. Покласти поламаний шоколад і знову перемішати. Тісто вилити у змащену маргарином і посипану подрібненими горіхами форму. Поставити в розігріту до 200-т градусів духовку. Випікати 45–50 хвилин. Готову випічку полити розтопленим шоколадом.

 

Фаршировані бурячки

Склад: молоді буряки, цибуля, морква, гриби, сіль, перець, базилік, томатна паста, масло.

Приготування. Буряки зварити, почистити й розрізати навпіл. З кожної половинки вийняти трохи м’якуша. Подрібнені цибулю та моркву підсмажити у сковорідці з маслом. Покласти посічені гриби і дрібно порізаний буряковий м’якуш. Посолити, поперчити, додати подрібнену зелень та томатну пасту й перемішати. Наповнити цією начинкою половинки буряків, посипати їх тертим сиром. Запікати 10–15 хвилин за температури 150 градусів. Страва смакує і гарячою, і холодною. 

 

Качка по-королівськи

Склад: тушка качки, 4 апельсини, 2 ст. л. оцту, 2 ст. л. лимонного соку, 40 г масла, 2 ст. л. цукру, чорний перець; свіжі помідори та зелень (для прикрашання).

Приготування. Крильця качки схрестити, обв’язати ниткою, зв’язати ніжки. З двох апельсинів вичавити сік. Один апельсин порізати шматочками разом зі шкіркою, а ще один очистити від шкірки, м’якуш нарізати кубиками. Качку натерти сіллю та перцем, покласти на решітку грудинкою донизу. Під решіткою поставити деко з водою. Запікати за температури 190 градусів упродовж години. Потім качку перекинути й полити жиром. Запікати ще протягом години за температури 200 градусів.

Приготувати соус. У каструлі розтопити цукор, додати оцет, апельсиновий та лимонний сік. Поварити, весь час помішуючи, щоб википіла половина рідини. В окрему каструлю влити сік, який утворився під час запікання качки, й довести його до кипіння. Додати масло, м’якуш апельсина і шматочки апельсина зі шкіркою. Все з’єднати й посолити. Тушку качки викласти у велику тарілку, полити соусом, довкола неї покласти шматочки свіжих помідорів та зелень.

 

Оселедець із маринованими грибами

Склад: 600 г філе оселедця, 300 г маринованих грибів, 1–

2 цибулини, 50 г олії, 15 г 9-відсоткового оцту, 10–

20 г готової гірчиці.

Приготування. Філе подрібнити, викласти в овальну тарілку, полити сумішшю олії, оцту та гірчиці, прикрасити кільцями цибулі. Збоку покласти нарізані кубиками гриби.

 

Яєчний салат з печінкою тріски

Склад: банка консервованої печінки тріски, 4–6 варених яєць, солоний огірок, цибулина (або 2 ст. л. зеленої цибулі), 0,5 скл. майонезу, 2 ст. л. консервованої кукурудзи, столова ложка подрібненої зелені петрушки.

Приготування. Печінку, яйця, огірки та цибулю подрібнити, за бажання посолити. Додати кукурудзу і майонез. Перемішати, додавши олію з консервів. Посипати зеленню.

 

Шинка з імбиром та ананасовим соком

Склад: 1,5–2 кг свинини, 2 зубці часнику, шматочок кореня імбиру завдовжки 5 см, 0,5 ч. л. сушеного імбиру, склянка ананасового соку, чайна ложка гірчиці, сіль, білий перець.

Приготування. Часник та імбир почистити і потерти, додати гірчицю, сушений імбир, сіль, перець і перемішати. Натерти цією сумішшю мʼясо, перекласти його в миску і влити ананасовий сік. Залишити на ніч, щоб замаринувалося. Потім перекласти свинину на деко, полити маринадом, накрити фольгою і запікати приблизно 1,5–2 години.

 

Печиво «Масляне»

Склад: 200 г масла (спреду), 500 г борошна, 0,5 скл. цукру, яйце + жовток, 2 ст. л. майонезу, пакетик ванільного цукру, 1,5 ч. л. порошку до випічки; шоколад і цукрова пудра (для прикрашання).

Приготування. Масло розтерти з цукром до утворення пухкої маси. Додати яйце і збивати міксером, ввімкнувши найменшу швидкість. Додати ванільний цукор і жовток з майонезом. Поступово всипати просіяне борошно з порошком до випічки і замісити тісто. Розкачати його пластом завтовшки 4–5 мм, вирізати тістечка довільної форми і перекласти на деко. Випікати їх за температури 180 градусів до легкого зарумʼянення. Готове охолоджене печиво прикрасити розтопленим шоколадом і посипати цукровою пудрою.

 

Паска «Великодня»

Склад: 0,5 л молока, паличка дріжджів, 2 скл. цукру, 0,5 пачки маргарину, 10 яєць, 200 г родзинок, 2 пакетики ванільного цукру, цедра одного лимона, 0,5 ч. л. солі, 2 ст. л. олії, борошно.

Приготування. Молоко вилити у велику миску, додати 3 столові ложки цукру і трохи підігріти (щоб було тепле, але не гаряче). Додати покришені дріжджі. Перемішати, щоб вони розчинилися. Всипати 5–7 ст. л. борошна, ще раз перемішати, накрити лляним рушником і поставити в тепле місце, щоб опара підійшла.

Після цього до опари додати яйця, збиті з цукром (і жовтки, і білки; якщо дати лише жовтки, паска буде сухою), ванільний цукор, трохи борошна, родзинки, посипані борошном, цедру лимона та сіль. Вимішуючи, поступово додавати розтоплений маргарин і борошно. Наприкінці влити олію. Вимішувати не менш аніж годину (добре вимішане тісто має відставати від рук). Дати тісту підійти.

Форми змастити маргарином, дно застелити пергаментним папером. Викласти в них тісто, заповнивши форми на третину. Поставити їх у теплому місці.

Духовку розігріти. Перед випіканням поверхню пасок легенько змастити збитим яйцем. Випікати приблизно годину. 

 

Сирна паска з маковою начинкою

Склад: (на тісто) 400 г свіжого кисломолочного сиру, столова ложка желатину, 150 г цукру (можна більше чи менше, до смаку), 50 мл будь-яких вершків, ванільний цукор або декілька крапель ванільного екстракту; (на макову начинку) 1/3 скл. маку, молоко, 5 ст. л. цукру.

Приготування. Мак промити, залити молоком так, щоб воно покрило його, всипати цукор і поварити на малому вогні 15 хвилин. Зняти з вогню й охолодити під кришкою.

Попередньо замочений у холодній воді желатин розчинити на водяній бані або в мікрохвильовці. У чаші блендера з’єднати сир, цукор, ваніль, желатин, вершки і все збити. Масу викласти у форму, застелену харчовою плівкою та ледь змащену олією без запаху, заповнивши її наполовину. Потім викласти макову начинку, а зверху – решту сиру. Дати пасці постояти три-п’ять годин, а краще – впродовж ночі. Вийняти і прикрасити «квітами», сухофруктами або шоколадом.

 

Торт «Чорнослив»

Склад: (на тісто) 250 г маргарину, 2 яйця, склянка цукру, склянка посічених горіхів, 2 скл. борошна, 150 г меду, 150 г сметани, чайна ложка какао, пачка польського порошку до випічки; (на крем) 300 г чорносливу, 300 г масла, банка (370 г) вареного згущеного молока. 

Приготування. Цукор розтерти з яйцями. Додати мед та розтоплене масло, перемішати. Додати решту складників і замісити тісто. Розділити його на три частини. Спекти коржі. Скропити їх солодкою водою (можна додати до неї трошки рому), щоб зм’якли.

Приготування крему. Чорнослив помити, запарити, вийняти з нього кісточки і змолоти його в м’ясорубці. Масло та згущене молоко збити міксером. Додати змелений чорнослив і перемішати.

Коржі перемастити кремом. Зверху залити шоколадною помадкою.

 

Сирник

Склад: (на сирну масу) 1,5 кг кисломолочного сиру, 0,5 кг цукру, 200 г масла, 3 ст. л. манної крупи, 3 ст. л. крохмалю, 12 яєць, 200 г родзинок, ванільний цукор, цедра одного лимона; (на корж) яйце, столова ложка маргарину, 3 ст. л. меду, 3 ст. л. цукру, 3 ст. л. сметани, склянка борошна, 0,5 ч. л. соди, погашеної оцтом, дрібка кориці; (на помадку) 3 ст. л. молока, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. какао, 2 ст. л. масла, плитка шоколаду; кокосова стружка.

Приготування. Сир двічі змолоти в м’ясорубці. Додати ванільний цукор та лимонну цедру. Яєчні жовтки відокремити від білків і розтерти з цукром (250 г). Додати до сиру. Решту (250 г) цукру збити з білками до утворення піни. Також додати до сиру й перемішати.

У посудині з’єднати яйця, маргарин, мед, цукор, сметану та соду, погашену оцтом. Збити міксером. Додати борошно і замісити тісто. Викласти його у застелену пергаментним папером форму. Пекти до напівготовності. Вийняти з духовки, охолодити. Корж перекинути, змастити маслом та посипати корицею. Викласти на нього сир, розрівняти. Знову поставити в духовку. Випікати приблизно годину на маленькому вогні.

Приготування помадки. З молока і цукру зварити сироп. Додати какао, шоколад та масло. Перемішати. Холодний сирник залити шоколадною помадкою і посипати кокосовою стружкою.

 

Сирна паска з маковою начинкою

Склад: (на тісто) 400 г свіжого кисломолочного сиру, столова ложка желатину, 150 г цукру (можна більше чи менше, до смаку), 50 мл будь-яких вершків, ванільний цукор або декілька крапель ванільного екстракту; (на макову начинку) 1/3 скл. маку, молоко, 5 ст. л. цукру.

Приготування. Мак промити, залити молоком так, щоб воно покрило його, всипати цукор і поварити на малому вогні 15 хвилин. Зняти з вогню й охолодити під кришкою.

Попередньо замочений у холодній воді желатин розчинити на водяній бані або в мікрохвильовці. У чаші блендера з’єднати сир, цукор, ваніль, желатин, вершки і все збити. Масу викласти у форму, застелену харчовою плівкою та ледь змащену олією без запаху, заповнивши її наполовину. Потім викласти макову начинку, а зверху – решту сиру. Дати пасці постояти три-п’ять годин, а краще – впродовж ночі. Вийняти і прикрасити «квітами», сухофруктами або шоколадом.

 

Яблучний пляцок

Склад: (на тісто) 700 г борошна, 400 г маргарину, 1,5 скл. сметани, 3 яєчних жовтки, порошок до випічки; (на сиропові яблука) 2,5 кг яблук, кілограм цукру, 4 л води; (на крем) 0,5 л молока, 2 ст. л. крохмалю, склянка цукру, 300–400 г масла, ванільний цукор.

Приготування. Яблука почистити, розрізати на 4–6 частин, залити цукровим сиропом і варити на малому вогні до напівготовності. Відкинути на друшляк, щоб стекла рідина.

Із борошна, маргарину, сметани, жовтків та порошку до випічки замісити тісто. Посікти його ножем, поставити в холодильник і залишити в ньому на ніч. Після цього тісто розділити на 6 частин. Розкачати, кожен пласт проколоти виделкою і спекти до готовності.

Приготування крему. Молоко, крохмаль і цукор заварити на малому вогні, постійно помішуючи. Охолодити. Додати розм’якшене масло і ванільний цукор. Збити міксером.

Один корж змастити кремом, викласти на нього яблука, шари повторити.

 

Тістечка «Амонячки»

Склад: 250 г маргарину, 250 г цукру, кілограм борошна, 4 яйця, 2ст. л. сметани, чайна ложка амонію, ванільний цукор.

Приготування. Змішати борошно, маргарин, яйця, цукор і ванільний цукор. Додати сметану з амонієм і замісити туге тісто. Поставити його в холодильник і залишити в ньому на 4 години. Сформувати тістечка за допомогою м’ясорубки зі спеціальними насадками. Викласти їх на змащене жиром деко і спекти до готовності.

 

Пиріг зі шпинатом і грибами

Склад: (на тісто) 100 г маргарину, дрібка солі, 3 ч. л. цукру, яйце + жовток, 2 ст. л. кислого молока, 2 ст. л. теплої води, 0,5 ч. л. сухих дріжджів, десертна ложка порошку до випічки, борошно; (на начинку) гриби, великий пучок кропу і шпинату, склянка вареної гречки, 50 г твердого сиру, яєчний білок, суміш перців.

Приготування. До м’якого маргарину додати яйця, збиті з цукром, сіллю, молоком та водою. Всипати дріжджі й перемішати. Поступово всипати борошно з порошком до випічки й замісити тісто. Воно має бути м’якше, ніж на вареники, і не повинно липнути до рук.

Варені гриби подрібнити й підсмажити у сковорідці на суміші масла та олії, додати нарізані шпинат та кріп, покласти гречку і злегка протушкувати, посоливши і поперчивши до смаку. Остудити й додати збитий яєчний білок.

Тісто розділити на дві частини. Одну частину розкачати й викласти у форму з бортиками. На нього викласти начинку, посипати потертим сиром і накрити другим пластом тіста, защепнути краї. Поверхню пирога проколоти в декількох місцях виделкою. Поставити випікатися в розігріту духовку. 

 

Торт з горіховим кремом

Склад: 3 яйця, 3 ст. л. меду, 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. товчених горіхів, 0,5 ч. л. соди, погашеної оцтом, 5 ст. л. розтопленого маргарину, 3 ст. л. олії, 10 ст. л. борошна; (на крем) склянка молока, склянка цукру, пакетик ванільного цукру, склянка товчених горіхів, пачка масла.

Приготування. Яйця розтерти з цукром, додати мед та олію і перемішати до утворення однорідної маси. Додати маргарин, всипати борошно і соду, погашену оцтом, замісити тісто. Додати горіхи й перемішати. З тіста спекти два коржі за температури 180 градусів.

Молоко з цукром довести до кипіння. Всипати розтовчені качалкою горіхи й варити до загустіння. Коли маса охолоне, поступово додати її до масла і збити. Готовим кремом перемастити коржі.

 

Салат «Золотий»

Склад: 1-2 морквини, 400 г апельсинів, лимонний сік, цукор.

Приготування. Моркву почистити, подрібнити на тертці із середніми вічками, поцукрувати й перемішати. Апельсин почистити, видалити з нього тонкі білі перетинки, щоб не гірчили, м’якуш порізати кубиками. Додати до моркви. Скропити лимонним соком, поцукрувати до смаку, перемішати.

 

Млинчики «Цибульні»

Склад: 7–8 цибулин, 2–3 яйця, 4–5 ст. л. борошна, сіль, спеції до смаку, олія (для смаження).

Приготування. Цибулю дрібно нарізати. Додати яйця, борошно, сіль та спеції. Все перемішати. Масу викладати ложкою у сковорідку з олією і смажити з обох боків до утворення золотавої скоринки. Можна подавати з майонезом.

 

Яйця, фаршировані оселедцем

Склад: 6 яєць, 120 г соленого оселедця, 80 г зеленої або ріпчастої цибулі, 30 г масла, 60 г майонезу, зелень.

Приготування. Яйця зварити й почистити. Філе оселедця дрібно посікти ножем або змолоти разом із цибулею у м’ясорубці. Яйця розрізати навпіл і вийняти з них жовтки. Дно половинок білків трішки зрізати, щоб надати їм стійкості. До оселедцевої маси додати масло, трохи майонезу та жовток. Перемішати. У кожну половинку яєчного білка гіркою викласти приготовлену масу, прикрасити майонезом і зеленню.

 

Салат «Серце Наполеона»

Склад: 300 г курячого м’яса, 300 г маринованих грибів (опеньок, печериць), цибулина, 3–4 яйця, майонез, зерна граната.

Приготування. Курятину зварити й подрібнити. Цибулю нарізати півкільцями і замаринувати в яблучному 5-відсотковому оцті. За 15 хвилин вийняти та відтиснути. Яйця потерти. Продукти пошарово викласти в таріль у такій послідовності: курятина, гриби, цибуля, яйця. Кожен шар змастити майонезом. Зверху салат теж змастити майонезом і посипати гранатовими зернятами.

 

Салат «Грибна несподіванка»

Склад: банка консервованих печериць, банка маслин без кісточок, банка консервованої кукурудзи, 150 г крабових паличок, 0,5 скл. рису, зелень, олія.

Приготування. Зварити розсипчастий рис. Гриби відцідити і нарізати соломкою. Цибулю дрібно посікти. Кожну маслину розрізати натроє. Крабові палички порізати шматочками завтовшки 0,5 см. Усе з’єднати. Перемішати, посолити й поперчити до смаку, полити олією. За бажання посипати посіченою зеленню.

 

Свиняча шия під сиром

Склад: 1,5 кг свинячої шиї, 2 цибулини, 2 морквини, 2 ст. л. томатної пасти, сіль, перець, 250 г твердого сиру (бринзи), майонез, склянка сметани.

Приготування. Свинину порізати великими шматками і викласти у форму для запікання. Цибулю порізати півкільцями й разом із потертою морквою підсмажити у сковорідці з олією, додати томатну пасту, посолити, поперчити. Викласти на м’ясо. Влити сметану та майонез, посипати потертим сиром чи бринзою. Накрити фольгою і поставити запікатися в розігріту до 180-ти градусів духовку на 25–30 хвилин.

 

           Салат «Сердечний»

            Склад: 200 г курячих сердець, 100 г твердого сиру, яйце,

            майонез, 0,5 скл. горіхів.

Приготування. Серця покласти в каструлю з водою і закип’ятити. Зняти піну, що утвориться, і злити воду. Залити серця гарячою водою, довести до кипіння, додати моркву, петрушку, цибулю, листок капусти, солодкий та гіркий перці і зварити до готовності, посоливши. Охолоджені сердечка нарізати тонкими кружальцями, викласти в таріль, посипати подрібненими горіхами й полити майонезом. Зверху посипати потертим твердим сиром, знову полити майонезом, притрусити подрібненим яйцем і прикрасити половинками сердець.

 

Салат «Весняний»

Склад: 3–4 свіжих огірки, пучок редиски, пучок салату та зеленої цибулі, зубчик часнику, 200 г сметани, варене яйце, сіль і цукор до смаку.

Приготування. Огірки, редиску, салат та цибулю пошаткувати, посолити, додати дрібку цукру й перемішати. Салатницю натерти часником і вистелити зеленню. Викласти в неї салат, полити сметаною або олією, посипати посіченим яйцем.

 

Фаршировані яйця

Склад: 5 яєць, 1–2 плавлених сирки, червона болгарська перчина, цибулина, зелень, сіль.

Приготування. Яйця зварити, почистити і розрізати навпіл. Жовтки розтерти з плавленим сирком. Додати дрібно нарізаний перець, цибулю та зелень, посолити й перемішати. Нафарширувати цією масою половинки білків. Викласти їх на листя салату, за бажання прикрасити червоною рибою або маслинами.

 

Риба по-французьки «Мішель»

Склад: кілограм риби (форелі, сома, лосося), 200 г креветок, 200 г твердого сиру, 100 г майонезу, 200 г консервованих ананасів, зелень, цибуля, свіжий огірок, помідор, редиска, сік лимона, сіль, борошно.

Приготування. З риби вийняти кісточки, обкачати її в борошні й обсмажити у сковорідці з олією. Креветки відварити в підсоленій воді, почистити і дрібно нарізати. Шматочки риби викласти на тарілку, зверху покласти креветки та скропити лимонним соком. Посипати потертим сиром. Зверху викласти нарізані ананаси. Прикрасити майонезом. Страву поставити в мікрохвильову піч або в духовку на п’ять-десять хвилин. Перед подаванням прикрасити овочами.

 

Кабачковий торт

Склад: великий кабачок, 2 яйця, сіль, перець, зубець часнику, цибулина, 3 ст. л. борошна; (на начинку) 0,5 скл. вареної квасолі, шматок вареної курятини, масло, пучок кропу, майонез, сосиска, твердий сир.

Приготування. Кабачок дрібно натерти, посолити. Сік, що утвориться, злити. Додати потерту цибулю, часник, яйця, посолити, поперчити, перемішати, всипати борошно і ще раз перемішати. З отриманої маси посмажити чотири млинці.

Сосиску розрізати спочатку вздовж, а тоді нарізати півкружальцями, м’ясо – маленькими кубиками. Цибулю, кріп та варену квасолю подрібнити. Всі продукти з’єднати, посолити, поперчити і прогріти у сковорідці з маслом. Кабачкові млинці намастити майонезом (або сметаною), на кожен викласти начинку, розрівняти й посипати потертим твердим сиром. Запікати в духовці впродовж 10-ти хвилин.

 

Торт «Ювілейний»

Тісто № 1

Склад: півпачки маргарину, 150 г цукру, 3 яйця, столова ложка порошку до випічки, 1,5 ст. л. какао, 0,5 скл. борошна.

Приготування. Маргарин розтерти з цукром. По одному додати яйця, ретельно розтираючи масу. Змішати борошно, какао і порошок до випічки, всипати до масляної маси й замісити тісто. Спекти корж, охолодити його і розрізати надвоє.

Тісто № 2

Склад: 3 яйця, 3 ст. л. меду, склянка цукру, 4 ст. л. м’якого масла, чайна ложка соди, погашеної оцтом, склянка борошна; 3 ст. л. какао і 3 ст. л. борошна.

Приготування. Яйця збити з цукром, додати мед, масло, борошно та соду з оцтом. Прогріти на дуже маленькому вогні, інтенсивно помішуючи, щоб маса не пригоріла. Охолодити й розділити її на дві частини. До однієї додати какао, до другої – борошно. Спекти два коржі. Охолодити, кожен розрізати надвоє (вийде чотири коржі).

Крем

Склад: 0,5 кг масла, пакет ванільного пудингу, склянка цукру.

Приготування. Приготувати пудинг за рецептом на пакеті, але до частини молока, в якій його потрібно варити, всипати цукор, а в решті молока розвести пудинговий порошок. Увесь час помішуючи, поварити до загусання. Коли пудинг охолоне, поступово додати його до масла і збити блендером. 

Коржі перемастити кремом. За бажання перекласти їх шматочками фруктів чи ягодами (бананом, персиком, вишнями тощо). Зверху торт полити шоколадною помадкою.   

 

Деруни з квасолею та гарбузом

Склад: 4 великі картоплини, цибулина, 2 великі листки капусти, яйце, сіль, перець, 3 ст. л. борошна, 2–3 ст. л. потертого гарбуза, 3ст. л. вареної дрібної квасолі, сметана, зелень.

Приготування. Картоплю та цибулю потерти, капусту зварити і дрібно посікти. Яйце збити із сіллю та перцем. Усе змішати, додавши борошно і квасолю. Посмажити деруни.

Таку масу можна запекти на деку, змащеному олією. Наприкінці приготування посипати потертим твердим сиром.

 

Пиріг з грушами

Склад: склянка цукру, 2 яйця, склянка кислого молока (кефіру), чайна ложка кориці, пакетик ванільного цукру, чайна ложка соди, погашеної оцтом, 3 ст. л. олії, 2 скл. борошна, 0,5 скл. подрібнених горіхів, 2 груші.

Приготування. Яйця збити з цукром, додати кисле молоко, ванільний цукор, корицю, соду, олію та горіхи і перемішати. Всипати борошно й замісити тісто. Груші почистити, нарізати кубиками, притрусити борошном і додати до тіста. Викласти його у змащену маслом форму. Випікати за температури 180 градусів упродовж 40–50-ти хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою. Охолоджений пиріг полити помадкою або посипати цукровою пудрою.

Зручно випікати пиріг у формі на кекс із конусом посередині. Якщо нема такої форми, то можна взяти склянку чи півлітрову банку, обгорнути її фольгою, змастити олією чи маргарином і поставити в центрі тортівниці, а довкола вилити тісто. 

 

Салат із курятиною

Склад: варена морква, куряче м’ясо, маринована кукурудза, варена шпарагова квасоля, броколі, рукола, яйце, олія, приправа до салатів, соєвий соус.

Приготування. Моркву, квасолю та м’ясо нарізати кубиками. Броколі розібрати на суцвіття і бланшувати. Все змішати, додати кукурудзу і шматочки руколи. Присмачити приправою до салатів або просто посолити й поперчити, скропити соєвим соусом і полити олією. Зверху розкласти часточки яйця. 

 

Фрикадельки в томатно-грибному соусі

Склад: 0,5 кг м’ясного фаршу, 2 скибки хліба, яйце, маленька цибулина, сіль, перець; (на соус) моховики або інші гриби, цибулина, 2 ст. л. томатної пасти, бульйон, у якому готуватимуться фрикадельки, сіль, мелений чорний перець, квашений огірочок.

Приготування. До фаршу додати попередньо замочений і відтиснутий хліб, яйце та натерту цибулю. Посолити, поперчити і перемішати. Якщо маса занадто густа, влити трішки води. Сформувати невеличкі фрикадельки і поварити їх у підсоленій воді, поки вони піднімуться на поверхню. Вийняти шумівкою.

Цибулю подрібнити й підсмажити, покласти подрібнені варені гриби і потушкувати. Влити трохи бульйону (або грибного відвару), додати томатну пасту та натертий огірок, посолити, поперчити. Фрикадельки покласти в посудину зі соусом і потушкувати на малому вогні впродовж 10-ти хвилин. 

 

Крабові млинці до пива

Склад: 10 крабових паличок, склянка пива, 1,5–2 скл. борошна, 2яйця, 2 ст. л. розтопленого масла.

Приготування. Крабові палички натерти або дрібно нарізати ножем. Змішати борошно, пиво, сіль, жовтки та розтоплене масло. Додати збиті яєчні білки і крабові палички, перемішати. Масу викладати столовою ложкою в розігріту сковорідку із жиром, надаючи їй форми невеликих млинців. Обсмажувати їх з обох боків. Подавати гарячими до пива.

 

Пиріг  «Мармуровий»

Склад: (на тісто) 250 г маргарину, склянка сметани, 0,5 кг цукру, 0,5 кг борошна, 8 яєць, пакетик порошку до випічки, 50 г какао; (на крем) 300 г масла, склянка цукрової пудри, шоколад.

Приготування. Яєчні жовтки відокремити від білків, розтерти з цукром, додати сметану. Потім додати збиті міксером білки. Всипати просіяне борошно з порошком до випічки й замісити тісто. Розділити його на дві частини. До однієї додати какао.

Форму змастити жиром і посипати борошном. Викласти в неї чайною ложкою темне та світле тісто в шаховому порядку. Випікати 30–40 хвилин. Охолодити, розрізати навпіл і перемастити кремом.

Приготування крему. Розм’якшене масло кімнатної температури збити з цукровою пудрою. Додати розтоплений на водяній бані шоколад та ще раз збити міксером.

 

 Салат «Морська насолода»

Склад: 200 г готової морської капусти, 300 г крабових паличок,             3 яблука, 0,5 скл. родзинок, 2 ст. л. меду, склянка сметани.

Приготування. Родзинки облити окропом. Морську капусту порізати шматочками завдовжки 2–3 см. Яблука почистити й подрібнити на тертці з великими вічками. Крабові палички потерти. Все змішати і заправити сметаною з медом. 

 

Буженина у фользі

Склад: 700–800 г свинячого ошийка, столова ложка гірчиці (бажано зернистої), столова ложка рідкого меду, 3–4 зубчики часнику, сіль та перець до смаку.

Приготування. М’ясо ретельно промити й обсушити паперовими рушниками. Гірчицю змішати з медом. Свинину нашпигувати часником, посолити і ретельно змастити гірчично-медовою сумішшю. Покласти в прохолодне місце й дати їй замаринуватися впродовж двох-трьох годин.

Замариноване м’ясо скрутити, туго обв’язати шпагатом, обгорнути фольгою, викласти у форму і поставити в розігріту до 200-т градусів духовку. Запікати 40–45 хвилин. Відтак вийняти м’ясо з духовки, акуратно зняти з нього фольгу, полити соком, що утворився, і поставити в духовку ще на 15–20 хвилин – до утворення рум’яної скоринки.

 

Тістечка «Амонячки»

Склад: 250 г маргарину, 250 г цукру, кілограм борошна, 4 яйця,  2ст. л. сметани, чайна ложка амонію, ванільний цукор.

Приготування. Змішати борошно, маргарин, яйця, цукор і ванільний цукор. Додати сметану з амонієм і замісити туге тісто. Поставити його в холодильник і залишити в ньому на 4 години. Сформувати тістечка за допомогою м’ясорубки зі спеціальними насадками. Викласти їх на змащене жиром деко і спекти до готовності.

 

Цвітна капуста в апельсиновому клярі

Склад: цвітна капустина, 5 ст. л. борошна, сіль, білий перець, цедра половини лимона, 2 ст. л. сушеного фіолетового базиліку, газована вода з апельсиновим смаком, олія.

Приготування. Капусту розібрати на суцвіття. У мисці змішати борошно, сіль, перець, подрібнену цедру і базилік. Влити охолоджену газовану воду і швидко перемішати. Має вийти суміш консистенції густої сметани. Невеликими порціями опускати у кляр суцвіття капусти і смажити у розігрітій сковорідці з великою кількістю олії до зарум’янення. Гарячу капусту викласти на тарілку і скропити лимонним соком.

 

Пиріг зі шпинатом і грибами

Склад: (на тісто) 100 г маргарину, дрібка солі, 3 ч. л. цукру, яйце + жовток, 2 ст. л. кислого молока, 2 ст. л. теплої води, 0,5 ч. л. сухих дріжджів, десертна ложка порошку до випічки, борошно; (на начинку) гриби, великий пучок кропу і шпинату, склянка вареної гречки, 50 г твердого сиру, яєчний білок, суміш перців.

Приготування. До м’якого маргарину додати яйця, збиті з цукром, сіллю, молоком та водою. Всипати дріжджі й перемішати. Поступово всипати борошно з порошком до випічки й замісити тісто. Воно має бути м’якше, ніж на вареники, і не повинно липнути до рук.

Варені гриби подрібнити й підсмажити у сковорідці на суміші масла та олії, додати нарізані шпинат та кріп, покласти гречку і злегка протушкувати, посоливши і поперчивши до смаку. Остудити й додати збитий яєчний білок.

Тісто розділити на дві частини. Одну частину розкачати й викласти у форму з бортиками. На нього викласти начинку, посипати потертим сиром і накрити другим пластом тіста, защепнути краї. Поверхню пирога проколоти в декількох місцях виделкою. Поставити випікатися в розігріту духовку. 

 

Торт з горіховим кремом

Склад: 3 яйця, 3 ст. л. меду, 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. товчених горіхів, 0,5 ч. л. соди, погашеної оцтом, 5 ст. л. розтопленого маргарину, 3 ст. л. олії, 10 ст. л. борошна; (на крем) склянка молока, склянка цукру, пакетик ванільного цукру, склянка товчених горіхів, пачка масла.

Приготування. Яйця розтерти з цукром, додати мед та олію і перемішати до утворення однорідної маси. Додати маргарин, всипати борошно і соду, погашену оцтом, замісити тісто. Додати горіхи й перемішати. З тіста спекти два коржі за температури 180 градусів.

Молоко з цукром довести до кипіння. Всипати розтовчені качалкою горіхи й варити до загустіння. Коли маса охолоне, поступово додати її до масла і збити. Готовим кремом перемастити коржі.

 

Салат «Золотий»

Склад: 1-2 морквини, 400 г апельсинів, лимонний сік, цукор.

Приготування. Моркву почистити, подрібнити на тертці із середніми вічками, поцукрувати й перемішати. Апельсин почистити, видалити з нього тонкі білі перетинки, щоб не гірчили, м’якуш порізати кубиками. Додати до моркви. Скропити лимонним соком, поцукрувати до смаку, перемішати.

 

Брюссельська капуста, запечена з м’ясом

Склад: 400 г свинини, 350 г брюссельської капусти, 2червоні солодкі перчини, червона цибулина, олія, сіль, перець, зелень.

Приготування. Нарізані цибулю, перець і розрізані навпіл капустини обсмажити у сковорідці з олією майже до готовності. Перекласти у форму для запікання. Додати обсмажену свинину, все поперчити і посолити, полити олією, перемішати і запікати впродовж 20-ти хвилин за температури 180 градусів до золотистого кольору. Перед подаванням посипати зеленню.

 

Рибні тюфтельки в маринаді

Склад: 0,5 кг мойви, шматочок білого хліба, яйце, сіль, перець, 0,5 скл. борошна; (на овочевий маринад) морквина, цибулина, столова ложка потертого кореня селери (або подрібнена зелень петрушки), 2 ст. л. томатного пюре, 0,5 ст. л. борошна, 4 ст. л. олії, приблизно склянка води, сіль, цукор, лавровий листок.

Приготування. Мойву змолоти в м’ясорубці. Додати замочений у молоці хліб, яйце, сіль та перець і перемішати. Сформувати тюфтельки, обкачати їх у борошні й обсмажити у сковороді з олією. Скласти в чавунець.

Овочі на маринад нарізати соломкою або натерти. Обсмажити у сковорідці з олією до готовності. Всипати борошно, розмішати, додати томатну пасту і влити води, щоб маринад був потрібної консистенції. Тушкувати п’ять-шість хвилин, додавши спеції.

Тюфтельки залити маринадом і потушкувати під кришкою на слабкому вогні впродовж трьох-чотирьох хвилин (не довше). 

 

Рибні котлети із сиром

Склад: кілограм рибного фаршу, 200 г потертого твердого сиру, 2 ст. л. сметани, 200 г замоченої в молоці булки, 3 ст. л. м’якого масла, цибулина, 2 зубчики часнику, сіль, мелений чорний перець.

Приготування. До фаршу додати булку, посічену цибулю, потертий сир, вичавлений часник, сіль, перець, сметану, масло та яйце. Перемішати. З маси сформувати котлетки й обсмажити їх з обох боків у сковорідці з олією. Смажити спочатку на великому, а потім на середньому вогні.

 

Горіховий омлет з родзинками

Склад: 4 яйця, 2 скл. молока, 0,5 скл. родзинок, 0,5 скл. подрібнених горіхів, 4 ст. л. борошна, столова ложка цукру, дрібка солі, 2 ст. л. масла або маргарину, дрібка меленого мускатного горіха.

Приготування. Яйця збити, влити молоко, поступово, постійно перемішуючи, всипати борошно. Додати цукор, сіль, мускатний горіх, родзинки та горіхи і збити міксером. Підсмажити омлет у розігрітій сковорідці з маслом.

 

Оладки із селери з потертим твердим сиром

Склад: 300 г кореня селери, 1,5 скл. потертого твердого сиру, 2ст. л. мелених сухарів, неповна склянка борошна, 2 яйця, столова ложка посіченої зелені петрушки, сіль та перець до смаку, сода на кінчику ножа.

Приготування. Почищену селеру подрібнити на тертці з великими вічками. Змішати з яйцями, потертим твердим сиром, борошном, зеленню петрушки, сухарями, сіллю, перцем та содою. Масу викладати ложкою в розігріту сковорідку з олією. Смажити оладки з обох боків до золотавого кольору. Подавати зі сметаною, кетчупом, соусом або зі салатами.

 

Печінковий паштет, запечений у духовці

Склад: 0,5 кг будь-якої печінки, 2 цибулини, 4 шматочки білого хліба, молоко, 2 яйця, сіль та перець до смаку.

Приготування. Печінку та цибулю порізати шматочками і змолоти в м’ясорубці. Додати розмочений у молоці хліб та яйце, посолити, поперчити й перемішати. Масу викласти у змащену жиром форму. Запікати за температури 200 градусів упродовж 40–45-ти хвилин – до готовності.

 

Шоколадний медівник

Склад: (на тісто) кілограм борошна, 200 г масла, 2 скл. цукру, 4ст. л. натурального меду, 3 ст. л. какао, 6 яєць, 3 ч. л. соди; (на крем) 600 мл вершків 30–35-відсоткової жирності, 300 г чорного шоколаду, консервовані вишні у власному соку (за бажання).

Приготування. Масло з’єднати з цукром, додати мед та какао, поставити на водяну баню. Помішувати, доки все розчиниться. Додати яйця і швидко розмішати. До гарячої маси всипати соду та борошно. Замісити тісто, викласти його в поліетиленовий пакет і накрити рушником. Згодом тісто розділити на частини (по 180 г кожна) й розкачати коржі. Випікати в тортівниці діаметром 25 см.

На крем вершки збити міксером, додати подрібнений шоколад та вишні.

Охолоджені коржі перемастити кремом.

 

Сирник

Склад: (на тісто) 200 г маргарину, 200 г цукру, 400 г борошна, яєчний жовток, десертна ложка порошку до випічки, 40 г какао, столова ложка майонезу; (на сирну масу) 500 г кисломолочного сиру, 250 г цукру, 250 г масла, 3 яйця, пакетик ванільного цукру, чайна ложка порошку до випічки.

Приготування. З усіх інгредієнтів замісити пісочне тісто. Сир перетерти, додати масло, яйця з цукром і перемішати, щоб утворилася однорідна маса. Тісто розділити на дві частини. Одну частину покласти у змащену форму. На неї викласти сирну масу, зверху натерти другу частину тіста. Випікати за температури 180 градусів. Подавати з апельсином.

 

 

 

Шановні читачі.

Ви можете використовувати авторські рецепти з наших видань лише для власних потреб. Передрук рецептів у інших медіа заборонений без письмової згоди редакції Видавничої групи "Життя". 

Більше оригінальних рецептів ви знайдете у газетах "Дуже смачно!" (індекс 99715) та "Абетка господині" (індекс 68056). Предплатити видання можна у будь-якому відділенні "Укрпошти" або у свого листоноші. 

Радіо онлайн від «РАДІО ЖИТТЯ» - це популярна музика українських та іноземних виконавців.
«РАДІО ЖИТТЯ» без перерв на рекламу і порожньої балаканини ді-джеїв.
0:00
0:00
ТОП-10 каналів
червень 2017
  • 15%
    1+1
  • 15%
    СТБ
  • 10%
    ІНТЕР
  • 10%
    Новий канал
  • 5%
    112 Україна
  • 5%
    Перший канал. Європа
  • 5%
    Індиго TV
  • 5%
    УТР
  • 5%
    ТК Україна
  • 5%
    ТЕТ
Рецепти, Укрпошта
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Помилка:

Комментар:

Ім`я відправника:

Мейл:

Текст повідомлення: