Рецепти з газети "Абетка господині" (Індекс 68056)

Шанувальникам кулінарного мистецтва

Цю рубрику готують редактори газети «Дуже смачно!» та газети «Абетка господині». На порталі редактори розміщують власні рецепти, перевірені рецепти своїх постійних дописувачів та читачів видань.

Якщо ви любите тішити своїх коханих новими стравами, наші рецепти стануть вам у пригоді. Кожен рецепт перевірено, докладно описано всі складники і спосіб приготування. Час до часу ми оновлюємо і доповнюємо кулінарні рецепти порталу. Сподіваємось, що й ваші дописи невдовзі з’являться.

Газети «Дуже смачно!» (індекс 99715) та «Абетка господині» (індекс 68056) постійно проводять декілька призових конкурсів для своїх  передплатників. Переможці конкурсів отримують чудові призи та подарунки, а саме: кухонні комбайни, кавові млинки, соковитискачі, сковорідки, набори посуду та багато іншого. Про подробиці конкурсів читайте у газетах.

Передплатити наші видання можна будь-коли в кожному поштовому відділенні України або у свого листоноші. Подробиці у рубриці "Передплата".

 

Шановні читачі.

Ви можете використовувати авторські рецепти з наших видань лише для власних потреб. Передрук рецептів у інших медіа заборонений без письмової згоди редакції Видавничої групи "Життя". 

Більше оригінальних рецептів ви знайдете у газетах "Дуже смачно!" (індекс 99715) та "Абетка господині" (індекс 68056). Предплатити видання можна у будь-якому відділенні "Укрпошти" або у свого листоноші.

 

Чізкейк

Склад: пачка печива «До чаю» (або «До кави» зі смаком пряженого молока), 200 г молока, 30 г + 15 г желатину, 600 г домашнього кисломолочного сиру (мокрого), 300 г цукру, 30 г ванільного цукру, 300 г масла, 3 яйця, 2 пачки польської галяретки (по 90 г), 400–500 г води, фрукти до смаку (полуниця, малина, банан, ківі, смородина тощо).

Приготування. Желатин (30 г) залити молоком. Коли набухне, розтопити його на вогні (постійно помішуючи), але не доводити до кипіння. Відставити, щоб охолонув.

Сир двічі змолоти в м’ясорубці, додати звичайний та ванільний цукор, масло. Окремо збити яйця і поступово ввести їх у сирну масу. Наприкінці влити розчинений у молоці желатин.

Деко застелити пергаментним папером, щільно викласти печиво й викласти зверху сирну масу. Поставити в холодильник, щоб застигла, потримати там приблизно дві години.

Воду довести до кипіння, всипати галяретку і ретельно розмішати. Додати 15 г желатину. Розмішати, щоб повністю розчинився желатин.

Сирну масу вийняти з холодильника, викласти на неї фрукти, зверху залити галяреткою.

Знову поставити чізкейк у холодильник, щоб він повністю застиг.

 

Домашні чебуреки

Склад: (на тісто) склянка води, 0,5 ч. л. солі, 1–1,5 скл. горілки, 2 ст. л. олії, борошно (скільки візьме); олія (для смаження); (на начинку) свинячий фарш, цибулина, 2–3 ст. л. кефіру, сіль та мелений чорний перець до смаку.

Приготування. До склянки дуже гарячої води додати сіль, горілку, всипати борошно, додати олію. Замісити круте тісто. Поставити його в холодильник, залишити в ньому на півгодини.

До фаршу додати натерту цибулю, сіль, перець та кефір. Ретельно перемішати.

З тіста сформувати кульки, тонко їх розкачати. Викласти на тісто фарш і сформувати чебуреки.

Смажити в розігрітій сковорідці з невеликою кількістю олії з обох боків до золотистого кольору.

Чебуреки виходять надзвичайно смачними, із хрустким тістом.

 

Пиріг із капустою

Склад: (на тісто) 3 яйця, пачка майонезу, склянка сметани, пачечка порошку до випічки, борошно (скільки візьме), сіль; (на начинку) цибулина, півкапустини, морквина, печериці, олія (для смаження), 300 г шинки або ковбаси до смаку; 200–300 г твердого сиру, зелень петрушки.

Приготування. Яйця збити з майонезом та сметаною, додати щіпку солі. До борошна всипати порошок до випічки і ввести до збитих яєць із майонезом та сметаною. Замісити тісто (воно має бути густоти сметани).

Капусту нашаткувати, моркву подрібнити на тертці з великими вічками, печериці й цибулю нарізати кубиками. Обсмажити овочі в невеликій кількості олії.

Деко застелити пергаментним папером, викласти на нього тісто. Зверху – овочеву начинку, нарізану смужечками шинку або ковбасу. Притрусити натертим твердим сиром.

Випікати в розігрітій до 180-ти градусів духовці до готовності – приблизно півгодини (перевіряти готовність тіста сірником чи зубочисткою: якщо будуть сухими, то пиріг готовий).

Відтак готовий пиріг посипати подрібненою зеленню.

Надія НОВАЦЬКА

 

Кекси з льоном і журавлиною

Склад: по 3/4 чашки борошна і цукру, по 2/3 чашки молока і журавлини (свіжої чи сушеної), чверть чашки лляного насіння, третина чашки оливкової олії, яйце, столова ложка (без верхівки) розпушувача тіста, 3 ст. л. подрібнених волоських горіхів, апельсинова цедра, трішки кориці.

Приготування. Змішати борошно, лляне насіння, цукор, розпушувач, горіхи, цедру та корицю. Влити молоко та олію. Додати яйце і замісити тісто. Всипати журавлину й обережно перемішати.

Тісто викласти у змащені олією формочки, заповнивши їх на дві третини. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці впродовж 20–25 хвилин.

Наталя ПІДЛУЖНА

 

Піца «Домашня»

Склад: (на тісто) склянка теплої води, 20 г дріжджів, 2 ст. л. цукру, столова ложка маргарину, яйце, дрібка солі, 2 скл. борошна; (на начинку) шинка чи ковбаса, цибулина, морквина, печериці (або ж сушені відварені гриби), сіль та перець; півпакета майонезу, яйце, твердий сир.

Приготування. У склянці теплої води розчинити дріжджі, додати цукор, маргарин, яйце та сіль. Всипати борошно й замісити тісто. За необхідності додати ще борошна (тісто має бути м’яким, але не надто рідким).

Цибулю нарізати кубиками, моркву подрібнити на тертці з великими вічками, печериці порізати. Все обсмажити на сковорідці, трішки посолити й поперчити.

Форму змастити маргарином, викласти тісто (воно трішки липнутиме, тому руки можна змочити водою) і притиснути до країв форми. Змастити кетчупом. Викласти тушковані овочі й порізану шинку чи ковбасу. За бажання можна додати кукурудзу і болгарський перець. Змастити збитим із сирим яйцем майонезом. Посипати потертим сиром.

Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 30–40 хвилин (на верхній полиці). Впродовж перших 20–25 хвилин дверцята духовки не відчиняти, бо саме тоді тісто підніматиметься.

 

Яблучно-сирні оладки

Склад: склянка подрібнених на тертці з великими вічками яблук, склянка сиру, 4 яйця, 3/4 скл. борошна, 2 ст. л. меду, чайна ложка лимонного соку, щіпка солі, олія для смаження.

Приготування. Яєчні білки відділити від жовтків. У великій мисці змішати яблука, сир, жовтки, борошно, мед, корицю, лимонний сік та сіль. Білки збити до утворення густої піни, додати їх до тіста й акуратно перемішати. Тісто викладати столовою ложкою на розігріту з олією сковорідку і обсмажувати з обох боків до утворення рум’яної скоринки.

Тетяна НОВАЦЬКА

 

 

Листкові рогалики на пиві

Склад: 3,5 скл. борошна, склянка пива, 500 г маргарину, щіпка солі, повидло, цукрова пудра.

Приготування. Борошно просіяти гіркою, зробити заглиблення і, помішуючи, влити пиво. Охолоджений маргарин подрібнити на тертці з великими вічками, додати його до борошна з пивом, посолити й замісити тісто. Розділити його на шість-вісім частин і покласти на годину в холодильник. Кожну частину розкачати тонким круглим пластом завтовшки приблизно 0,5 см. Розрізати на 8–12 трикутників, на основу кожного покласти трішки повидла і згорнути рогаликом. Викласти на застелене пергаментним папером деко і випікати приблизно 40 хвилин за температури 180 градусів. Готові рогалики щедро посипати цукровою пудрою. Така випічка довго залишається свіжою.

Наталія ДУЛІНОВА

 

Лимонний пиріг

Склад: 250 г сметани, 110 г масла, 1/2 ч. л. соди, 1,5–2 скл. борошна, півтора лимона або апельсина, склянка цукру, жовток, цукрова пудра.

Приготування. Сметану змішати із содою. У сметану додати розтоплене масло, перемішати до однорідної маси. Поступово всипати борошно невеликими порціями. Замісити тісто й розділити його на дві рівні частини.

Лимони нарізати невеликими часточками (разом із шкіркою) і збити в блендері. Змелений лимон змішати зі склянкою цукру. Духовку нагріти до 180-ти градусів. Половину тіста викласти як основу. Тісто розподілити всією поверхнею круглої форми, сформувавши невеликі бортики. Викласти начинку й рівномірно розмастити її всією основою. Розім’яти другу частину тіста руками і накрити нею начинку. Щоб під час випікання утворилася золотиста скоринка, змастити пиріг збитим жовтком.

Проколоти пиріг виделкою. Випікати приблизно 30 хвилин. Потім остудити, вийняти пиріг із форми та присипати цукровою пудрою.

 

Сирний пиріг «Торф’яний»

Склад: 400 г борошна, 250 г масла, 500 г кисломолочного сиру, 4 ст. л. какао-порошку, 4 яйця, 350 г цукру, пачечка ванільного цукру, 3 ст. л. крохмалю, 100 г сметани.

Приготування. Розім’яти масло, додати 150 г цукру й розтерти. Змішати какао з борошном і перетерти з цукровою масою до утворення крихт.

Застелити форму пергаментним папером та висипати в неї половину крихти.

Приготувати начинку: змішати сир із звичайним (100 г) і ванільним цукром, додати яйця та сметану. Збити блендером до однорідності, потім всипати крохмаль. Вилити сирну суміш на шоколадну крихту. Зверху засипати крихтою, що залишилась.

Випікати пиріг 45 хвилин за температури 190 градусів.

Тетяна ШИРИНЮК

 

Повітряні профітролі

Склад: (на тісто) 0,5 л води, 150 г масла, 2 скл. борошна, 1,5 ст. л. цукру, 7 яєць, щіпка солі; (на крем) 400 г жирної сметани, склянка цукрової пудри.

Приготування. До води додати масло, сіль та цукор і закип’ятити. Всипати борошно і, постійно помішуючи, поварити впродовж п’яти-семи хвилин. Тісто охолодити до 60 градусів. По одному, щоразу перемішуючи міксером, вбити яйця. Тісто перекласти в кондитерський мішок. На застелене пергаментним папером деко витиснути профітролі. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці не менш аніж 15 хвилин.

Сметану охолодити, змішати з цукровою пудрою і збити міксером до утворення густої маси. Профітролі акуратно надрізати й начинити кремом. Поставити в холодильник на півгодини.

Тістечка просто тануть у роті! Насолода для справжніх ласунів!

Ольга ВЛАСЕНКО

 

Капустяний пудинг

Склад: 300 г капусти, 200 г кисломолочного сиру, 2 яйця, 2 ст. л. цукру, 50 г олії, 0,5 скл. сметани, сіль до смаку.
Приготування. Капусту дрібно порізати, запекти в духовці до напівготовності й охолодити.
У сир вибити сирі яйця, додати капусту, цукор, сіль і ретельно перемішати.
Викласти масу шаром завтовшки не більше, ніж 3 см на змащене маслом деко, поверхню розрівняти, змастити яйцем.
Запікати в духовці впродовж 15–20-ти хвилин за температури 180–200 градусів. Поверхня пудингу має бути рум’яною. До столу подавати зі сметаною.


Сара ЗІЛЬБЕРШТЕЙН


Соняшник
 
Склад: плавлений сирок, майонез, 2 яйця, 2 мисливські ковбаски, сухарики, чипси.
Приготування. На великий таріль натерти плавлений сирок, змастити майонезом, натерти яйце, знову змастити майонезом. Тоді нарізати та викласти шаром мисливську ковбасу, змастити майонезом. Наступним шаром викласти сухарики, змастити майонезом, потім натерти яйце, змастити майонезом і натерти плавлений сирок (або білок яйця). Навколо салат обкласти чипсами. 
Олеся ГАВРИЛЮК (ШМИРА)

 

Тістечка «Персики»

Склад: (на тісто) 80 г масла, чайна ложка ваніліну, 3,5 скл. борошна, чайна ложка розпушувача, склянка цукру, 2 ст. л. сметани, 2 яйця; (на начинку) банка згущеного молока, 70 г волоських горіхів; (для оздоблення) 2 морквини, 70 г цукру, буряк.

Приготування. Яйця збити з цукром та ваніліном, додати масло, сметану, половину борошна, розпушувач.

Перемішати міксером, вийде м’яка основа для тіста. Додати решту борошна й замісити тісто. Розділити його на 24 кульки. Сформувати з них півсфери. Викласти на лист, застелений пергаментом, і поставити в духовку. Випікати за температури 190 градусів 15 хвилин. Готові половинки майбутніх «персиків» остудити на решітці. Вийняти з половинок серединку.

Для приготування крему змішати половину вареного згущеного молока і дрібно порубані волоські горіхи.

Начинити половинки приготовленим кремом. Змастити краї вареним згущеним молоком та склеїти половинки.

Почистити моркву і буряк. Приготувати цукор для обсипання.

Відтиснути окремо морквяний і буряковий сік. Коли половинки «персиків» схопляться, можна взятися до декору.

Вмочити «персик» на 2/3 об’єму в морквяний сік і дати йому трохи стекти, потім незабарвлену частину – в буряковий сік і одразу обваляти в цукрі. «Персики» готові. Дати їм трохи обсохнути – і можна подавати.

З такої кількості продуктів виходить 12 тістечок.

Тетяна ШИРИНЮК

 

Запечена скумбрія

Склад: велика скумбрія, столова ложка майонезу, столова ложка гірчиці, лимон, сіль і чорний мелений перець до смаку.

Приготування. Рибу почистити та старанно помити, обсушити. Майонез змішати з гірчицею, лимон порізати кільцями. Натерти рибу сіллю та перцем, змастити майонезно-гірчичним соусом зверху та всередині. Покласти в середину рибини декілька кілець лимона та залишити її маринуватися на годину-дві.

Загорнути скумбрію у фольгу й покласти в розігріту духовку. Запікати за температури 180 градусів 35–40 хвилин.

Перед запіканням рибу можна порізати порційними шматками та між кожним покласти кружальце лимона. Так скумбрію після запікання можна одразу подавати до столу, не нарізаючи, і шматочки виглядатимуть охайними.

Тетяна ШИРИНЮК 


Салат з виноградом
Склад: куряче філе, невелика пекінська капустина, 200 г винограду, невелика цибулина, сіль та мелений чорний перець до смаку, майонез.
Приготування. Куряче філе відварити, остудити. Капусту нашаткувати, кожну виноградину розрізати навпіл, вийняти з неї кісточки (якщо виноград з кісточками), філе порізати кубиками, цибулю посікти, все перемішати. Додати сіль і перець, заправити майонезом. 
Тетяна ШИРИНЮК

 

Торт “Гусячі лапки”
Склад: (на тісто) 300 г м’якого маргарину, 2 яйця, склянка цукру, 200 г майонезу, 3 скл. борошна; (на крем) 2 яйця, 4 ст. л. цукру, 200 г масла, 2 ст. л. какао; шоколад (для посипання).
Приготування. Замісити пісочне тісто. Розділити його на три частини, розкачати, перекласти на деко й почергово поставити в розігріту духовку випікатися до готовності.
Приготування крему. Яйця розтерти з цукром і, помішуючи, нагрівати на водяній бані. Всипати какао і перемішати. Масло збити міксером і поступово додати охололу суміш.
Коржі перемастити кремом і посипати натертим шоколадом.
Валентина ЧАГОВЕЦЬ

 

Торт “Шикарний”

На приготування цього торта потрібно багато часу, задля особливих випадків я готую його навіть упродовж двох днів, даю коржам “вистоятися”. Навчилася готувати його не відразу, бувало, не вдавалися білкові коржі. Але якщо все зробити правильно і з бажанням потішити рідних та близьких, випічка вдасться. Торт дуже смачний, тож нікого не залишить байдужим.

Склад: (на горіхово-білковий корж) 4 білки, склянка цукру, склянка подрібнених кеш’ю і фундука, по столовій ложці картопляного крохмалю і борошна; (на медовий корж) 200 г пшеничного борошна вищого ґатунку, столова ложка меду, 80 г масла, 100 г цукру, 2 яйця, 0,5 ч. л. соди, столова ложка кефіру або сметани; (на шоколадний бісквіт) 2 яйця, 0,5 скл. цукру, чайна ложка розпушувача тіста, 150 г борошна, 2 ст. л. какао; (на крем “Шарлот”) 5 яєчних жовтків, 5 ст. л. цукру, 200 мл молока, 200 г масла, пакетик ванільного цукру, 3 ст. л. какао.

Приготування. Горіхово-білковий корж. Охолоджені білки збити до утворення стійкої піни, потім обережно додати горіхи, крохмаль і борошно. Тісто відразу викласти у застелену пергаментним папером форму, поставити у розігріту до 160 градусів духовку, тоді температуру зменшити до 150 градусів і випікати годину, потім ще зменшити до 100 градусів і випікати дві години. Залишити корж у духовці, щоб охолов. Вийняти і розрізати вздовж навпіл.

Медовий корж. Мед розтопити на водяній бані або на слабкому вогні, додати цукор, перемішати і закип’ятити. Помішуючи, додати масло, злегка збиті яйця і соду (попередньо за 10 хвилин погасити її кефіром або сметаною), половину борошна і поварити 15–20 хвилин. До гарячої маси всипати решту борошна і замісити тісто. Розкачати пластом, викласти у змащену жиром або застелену пергаментним папером форму діаметром 25 см. Випікати 8–10 хвилин за температури 220–240 градусів. Корж має вирости вдвічі і стане світло-коричневим.

Шоколадний бісквіт. Яйця збити з цукром, додати розпушувач, борошно і какао. Все ретельно перемішати. Випікати 45–50 хвилин за температури 200 градусів.

Крем “Шарлот”. У каструлю влити половину молока, всипати весь цукор і, помішуючи, закип’ятити. Жовтки збити, влити до них решту молока і знову збити. До жовтково-молочної суміші акуратно тоненькою цівкою влити кип’ячене з цукром молоко і знову збити. Все перелити в каструлю і, помішуючи, нагріти, але не кип’ятити. Зняти з вогню і додати ванільний цукор. Коли суміш охолоне, поставити на деякий час у холодильник, щоби вона стала холоднішою за кімнатну температуру, але не загусла. Розм’якшене масло покласти в блендер, додати холодну суміш і какао та збити все на великій швидкості. Крем покласти в холодильник на 30–40 хвилин.

Горіхово-білковий корж намастити кремом, покласти шоколадний бісквіт, змастити кремом, покласти медовий корж, змастити кремом, накрити горіхово-білковим коржем і змастити кремом. Краї підрівняти. Залишки коржів подрібнити, змішати з невеликою кількістю крему, змастити цією масою боки торта й обсипати подрібненими горіхами. Оздобити на свій смак. Можна присипати потертим чорним шоколадом.

Олена КАЛЕНСЬКА, Житомирська область

 

Ватрушки

Хочу поділитися своїм рецептом дріжджової випічки – це ватрушки. Хоча таке тісто можна використати й для приготування пиріжків із повидлом чи макових завиванців. Люблю готувати дріжджове тісто, воно немов живе. Може, тому випічка завжди виходить пухкою та смачною, і нею залюбки смакують мої доньки, зяті й онуки!

Склад: 2 яйця, склянка цукру, 0,5 ч. л. солі, 3 ст. л. сметани, чайна ложка розпушувача для тіста, 0,5 л молока, 50 г дріжджів, 4 ст. л олії, 20–30 г масла, ванільний цукор, борошно; (на начинку) 500 г кисломолочного сиру, 150–200 г цукру, 1–2 яйця.

Приготування. Яйця збити з цукром, додати сіль. Розпушувач всипати до сметани. З’єднати яєчну масу, сметану, олію, тепле молоко й подрібнені дріжджі. Досипати трохи борошна й перемішати. Суміш має бути консистенції тіста на оладки. Посуд з опарою поставити в більшу за діаметром миску з теплою водою та залишити на півгодини. Поступово підсипаючи просіяне борошно, замісити не надто туге тісто. Вимішувати довго, не менш аніж 40 хвилин, аж поки тісто відставатиме від рук та стінок посудини. Влити розтоплене тепле масло й ще раз вимісити. Знову залишити тісто в теплому місці на 1–2 години, щоб збільшилось удвічі. Для приготування начинки сир розтерти з цукром та яйцем до утворення однорідної маси.

З тіста сформувати однакові кульки та викласти їх на змащене смальцем деко. У центрі кожної зробити заглиблення і чайною ложечкою викласти сирну начинку. Коли ватрушки підростуть, змастити збитим яйцем. Поставити випікатись у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 40 хвилин.

Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури, в жодному разі не з холодильника.

Секрет повітряного тіста в старанному тривалому вимішуванні. Обов’язково дайте йому підійти. Не сипте надто багато борошна.

Якщо сир рідкуватий, до начинки можна додати ложечку крохмалю. Якщо ви любите корицю й родзинки, можете додати їх до сиру.

Ганна ТОКАРСЬКА

 

Кіфлики з повидлом

Склад: 700 г борошна, 500 г смальцю, 7 ст. л. 9-відсоткового оцту, 14 ст. л. води, чайна ложка солі, чайна ложка розпушувача для тіста, 10 г ванільного цукру, густе повидло, цукрова пудра, кориця.

Приготування. Смалець розтерти з борошном, сіллю, ванільним цукром та розпушувачем. Додати воду й оцет та замісити м’яке тісто. Накрити його харчовою плівкою та поставити на 12 годин у холодильник.

Розкачати тонким пластом і нарізати 9-сантиметровими квадратиками, змастити повидлом, згорнути трубочкою та зігнути краї, сформувавши “підкову”. Викласти на вистелене пергаментним папером деко, поставити в розігріту духовку випікатись до золотистої скоринки. Гарячі кіфлики посипати цукровою пудрою та корицею.

Алла АФАНАСЕНКО

 

Пиріг “Відпочинок”

Склад: 300 г борошна, 200 г маргарину, 2 яєчних жовтки, 50 г цукру, трішки молока, щіпка солі; (на начинку) 250 г цукру, ваніль, 8 яєчних жовтків, 200 г волоських горіхів, 10 яєчних білків, 2 ст. л. панірувальних сухарів, чайна ложка коньяку.

Приготування. З’єднати маргарин, борошно, жовтки, цукор, молоко й сіль та замісити тісто. Поставити на 2 години в холодне місце, наприклад, у холодильник. Цукор, яєчні жовтки та коньяк старанно збити, додати мелені горіхи й панірувальні сухарі. Окремо збити білки й додати до маси. Форму змастити маслом і посипати борошном, викласти половину тіста, тоді начинку й накрити рештою тіста. Змастити яйцем і проколоти в декількох місцях виделкою. Випікати в розігрітій духовці до готовності.

Тетяна МОРСЬКА

 

Тістечка з цукром

Склад: 500 г борошна, 500 г кисломолочного сиру, 3/4 скл. цукру, 2 яйця, кориця, кардамон, імбир, чайна ложка порошку до печива, цукор, жир.

Приготування. Борошно перетерти з сиром, додати яйце, цукор, порошок до печива, спеції до смаку й замісити тісто. Загорнути його в харчову плівку й покласти в холодильник на годину-півтори. Розкачати тонким пластом, склянкою витиснути кружечки або нарізати тісто квадратиками. Змастити збитим яйцем. Викласти тістечка на змащене жиром деко й посипати цукром. Випікати 20–35 хвилин за температури 200 градусів.

Оксана ЮЛІН

 

Салат “Родзинка”

Склад: 2 частини відвареного курячого філе, 2 частини крабових паличок, частина мандаринів, частина консервованої кукурудзи, частина родзинок, майонез.

Приготування. Філе розділити руками на волокна (не різати!), крабові палички нарізати великими шматочками, мандарини розділити на дольки й кожну розрізати навпіл. Додати промиті родзинки та кукурудзу. Все перемішати й заправити майонезом.

Якщо філе відварити зі спеціями та цибулею й охолодити в бульйоні, м’ясо буде ароматним та соковитим.

Алла АФАНАСЕНКО 

 

Заливний рибний рулет

Склад: 500 г тріски, 2 цибулини, яйце, 100 г сала, морквина, зелень, лимон, 40 г желатину.

Спосіб приготування. Рибу почистити, відокремити шкіру та кістки, м’якоть змолоти в м’ясорубці. Цибулю підсмажити, змішати з рибною масою і знову змолоти в м’ясорубці. Додати сирі яйця, порізане невеликими кубиками сало, сіль, перець. Масу викласти на змочену водою марлю, сформувати рулет, покласти в каструлю і залити гарячою водою. Додати цибулю, моркву, спеції й варити до готовності.

Рулет охолодити, не виймаючи з бульйону. Желатин залити холодною кип’яченою водою, залишити на 30 хвилин, щоб набух, додати до заздалегідь процідженого бульйону й закип’ятити.

Рулет нарізати кружальцями, викласти на таріль, оздобити лимоном, зеленню і залити желе.

 

Печінковий торт

Склад: 500 г сирої печінки, 3 середні цибулини, 5 яєць, літр молока, 3 ст. л. олії, чайна ложка розпушувача для тіста, столова ложка цукру, чайна ложка солі, борошно; (на начинку) майонез, часник, пасерована цибуля й морква, м’який плавлений сирок, сіль, перець.

Приготування. Печінку разом з цибулею змолоти в м’ясорубці, додати збиті яйця, молоко, сіль, цукор, олію та трохи борошна з розпушувачем. Потрохи підсипаючи решту борошна, обережно перемішувати міксером. Суміш має бути консистенції тіста на млинці. Посмажити на сковороді тоненькі млинчики. Коли охолонуть, перемастити начинкою. На торт потрібно 8–9 млинців.

Для перемелювання печінки використовуйте ситко з найменшими отворами. Мелену печінку можна ще й подрібнити блендером – тоді маса буде однорідною, без грудочок і млинчики вийдуть тоненькими. Блендером можна змішувати й інгредієнти на начинку.

Для смаження млинців раджу використовувати спеціальну неглибоку сковороду з тефлоновим покриттям.

З поданого переліку продуктів виходить багато млинців – приблизно на 4 торти. Тому, перемастивши потрібну кількість млинців, решту можна заморозити.

Алла АФАНАСЕНКО  

 

Крученики з “несподіванкою”

Склад: кілограм м’яса, 0,5 кг печериць, 300 г твердого сиру, 6 яєць, 500 г сухарів, сіль та перець до смаку.

Приготування. М’ясо нарізати тоненькими шматками, відбити, посолити й поперчити. Печериці відварити, почистити й разом із сиром нарізати соломкою.

На кожен шматок м’яса викласти по 3–4 шматочки сиру й печериць. Згорнути рулетиком.

Яйця збити, посолити й поперчити. Кожен рулетик вмочити в яйце, відтак обкачати в сухарях. Обсмажити по декілька секунд з усіх боків.

Деко вистелити пергаментним папером, викласти обсмажені крученики й запікати 20 хвилин за температури 190 градусів.

Ганна СЕМЕНЮК

 

Пампушки “Гості на порозі”

Склад: 0,5 л води, столова ложка дріжджів, 4 ст. л. олії, 4 ст. л. цукру, борошно; літр олії (на смаження).

Приготування. В теплій воді розвести дріжджі, додати олію і цукор, перемішати. Замісити тісто (як на вареники). Відразу сформувати пампушки з повидлом чи маком. Коли почнуть рости, опускати в олію, що кипить, і смажити до готовності.

Ярослава СЕМЕНЮК

 

Котлети в баклажанному соусі

Склад: (на котлети) 600 г м’ясного фаршу, 0,5 ст. л. олії, 3 яйця, півпакета панірувальних сухарів, 2 зубчики часнику; (на соус) 600 г баклажанів, 3 помідори, зелень петрушки, мелений червоний перець, сіль.

Приготування. Сформувати і посмажити котлети.

Баклажани запекти на сильному вогні. Зняти шкірку і розім’яти до утворення пюре. Приправити перцем.

Помідори ошпарити, зняти шкірку й натерти. Додати баклажанне пюре, влити трішки гарячої води або бульйону і закип’ятити. У соус покласти котлети й тушкувати впродовж декількох хвилин. Викласти на таріль та оздобити зеленню.

Неля ЗУХ

 

Сирно-лимонні кекси

Склад: 0,5 скл. кисломолочного сиру, 0,5 скл. кефіру, великий лимон, 2 яйця, склянка цукру, щіпка солі, півсклянки олії, 2 ч. л. розпушувача, склянка борошна.

Приготування. Лимон подрібнити на тертці з маленькими вічками. Додати решту інгредієнтів і замісити тісто. Викласти його у змащені олією формочки. Випікати впродовж 20–30 хвилин за температури 180 градусів.

Ельвіра ЛАВРУЩЕНКО

 

 

Трикутники з капустою

Склад: (на млинці) 2 яйця, 2 скл. молока, 0,5 скл. води, 2 ст. л. олії, 2 скл. борошна, щіпка солі; (на начинку) білокачанна капустина середньої величини, 2 морквини, цибулина, сіль, перець, олія; 4 яйця.

Приготування. Яйця збити з сіллю, додати молоко й теплу воду і перемішати. Поступово всипати борошно, помішуючи, щоб не було грудочок. Влити олію і знову перемішати. На змащеній сковорідкою олії посмажити млинці.

Цибулю почистити і порізати кубиками. Моркву почистити й подрібнити на терці з маленькими вічками. У велику сковорідку налити олії, покласти подрібнені овочі й злегка протушкувати. Додати нашатковану капусту, посолити, поперчити й перемішати. Тушкувати до готовності, за потреби доливаючи води.

Кожен млинець розрізати навпіл. На центр млинчика покласти столову ложку начинки і сформувати трикутник. Занурити у збиті яйця і обсмажити на сковорідці з олією. Прикрасити і подавати до столу.

Тетяна ШИРИНЮК 

 

Тортик “Пальчики оближеш”

Хочу поділитися з читачами рецептом торта, який придумала моя донька Анютка.

Склад: 4 бісквітні коржі, 300 г зефіру, 400 мл сметани, склянка цукру, 2 ківі, банан, апельсин, плитка шоколаду, горіхи (для прикрашання).

Приготування. Сметану збити з цукром. Зефір, банан, ківі й апельсин порізати маленькими шматочками. Перший корж змастити сметанним кремом (сметану збити з цукром). Викласти зефір і банан. Накрити другим коржем, його теж змастити сметанним кремом і викласти зверху шматочки зефіру та ківі. Покласти третій корж. Змастити його кремом, викласти шматочки зефіру й апельсина. Накрити четвертим коржем. Шоколад розтопити на водяній бані й полити ним торт. Прикрасити подрібненими волоськими горіхами і поставити на декілька годин у холодильник.

Ольга ВЛАСЕНКО

 

Торт “Морозець”
Склад: 0,5 л сметани, 2 пакети желе різних кольорів, склянка цукру, 20 г желатину, 150 мл молока.
Приготування. Желе приготувати окремо одне від одного. Коли застигне, порізати шматочками. До теплого молока всипати желатин і залишити на півгодини. Сметану збити з цукром. Молоко з желатином підігріти і влити до сметани. Перемішати, поступово додаючи шматочки желе. Суміш перелити в підготовлену форму, змочену водою. Поставити торт на ніч у холодильник.
Форму з тортом опустити на дві хвилини в гарячу воду і перевернути на таріль. Прикрасити на свій смак.
Ольга ВЛАСЕНКО 

 

Торт «Наполеон»
Склад: (на тісто) 2 скл. борошна, 200 г маргарину, склянка сметани, столова ложка горілки; (на крем) 0,5 л молока, 4 яйця, склянка цукру, 2 ст. л. борошна, ванілін до смаку, 50 г масла.
Приготування. Борошно розтерти з маргарином. Додати сметану та горілку і замісити тісто. Загорнути його в плівку і покласти в холодильник на годину. Тим часом приготувати крем. 
З’єднати в каструлі яйця і цукор. Всипати борошно й перемішати, щоб не було грудочок. Додати холодне молоко і нагрівати, постійно помішуючи віничком, поки суміш не закипить. Зняти з вогню й трішки охолодити. Додати ванілін та масло і збити.
Тісто розділити нашестеро. Спекти шість коржів за температури 220 градусів. Тісто краще розкачувати прямо на фользі для випічки. Якщо фольги немає, то на деку, не змащуючи його. 
Охолоджені коржі перемастити кремом. Торт посипати крихтами обрізків коржів і залишити настоюватися щонайменше на 12 годин.
Ельвіра ЛАВРУЩЕНКО

 

Салат «Сонечко»
Склад: склянка вареного рису, 100 г плавленого сиру, 100 г чорносливу без кісточок, 3 яйця, банка консервованої кукурудзи, зубчик часнику, майонез, чипси, зернята граната.
Приготування. Чорнослив замочити у воді, підсушити й дрібно нарізати. Яйця відварити. Сир і яйця подрібнити на тертці з великими вічками. Часник вичавити.
Продукти викладати на таріль шарами в такій послідовності: сир із часником, чорнослив, змастити майонезом, рис, яйця, змастити майонезом, кукурудза. З чипсів і гранатових зернят викласти «промінчики».
Наталія ДУЛІНОВА

 

Риба пряного посолу

Склад: свіжа риба (у мене був товстолобик завважки 2,2 кг), кип’ячена охолоджена вода, сіль, соняшникова олія, оцет, лаврове листя, чорний перець мелений і горошком, пряні трави (за бажання).

Приготування. Рибину порізати шматки середнього розміру. До води додати сіль (на літр води – 100 г солі) й ретельно перемішати, щоб вона повністю розчинилася. Залити цим розсолом рибу і залишити її в холодильнику на чотири години або на всю ніч. Після цього шматки риби промити.

У посудину влити трохи соняшникової олії, покласти декілька лаврових листків і трохи перцю. Шматок риби занурити в миску з оцтом і перекласти в посудину з олією. Так викласти всі шматки риби, періодично поливаючи соняшниковою олією та додаючи перець і лаврове листя. Знову поставити в холодильник на добу.

Ельвіра ЛАВРУЩЕНКО

 

Печінковий рулет з маслом
Склад: 500 г яловичої печінки, 2 яйця, 200 г масла, морквина, цибулина, сіль та спеції до смаку, лавровий листок, олія для смаження.
Приготування. Яйця відварити на круто. Печінку нарізати невеликими шматочками й відварити, додавши лавровий листок і три горошини духмяного перцю. Морквину теж відварити. Цибулю подрібнити й обсмажити на олії. Печінку, яйця, моркву і цибулю змолоти в м’ясорубці або ретельно збити блендером, поступово додаючи масло, посолити до смаку. Печінкову масу викласти на фольгу пластом завтовшки 1,5 см. Шар печінкового паштету намастити м’яким маслом, акуратно згорнути рулетом і покласти на певний час у холодильник. Перед подаванням рулет акуратно нарізати гострим ножем шматочками, прикрасити лимонними дольками і зеленню. 
Масло можна зробити ароматним, змішавши його з посіченою зеленню (кропом, базиліком, петрушкою або розмарином).
Наталія ДУЛІНОВА 

 

Тістечка “Золота нива”
Склад: (на тісто) 5 варених яєчних жовтків, 5 ст. л. сметани, пачка маргарину, 3,5 скл. борошна, дрібка соди; (на начинку) волоські горіхи або курага, або родзинки, або чорнослив; (на помадку) 10 ст. л. молока, 2 ст. л. какао, склянка цукру, 50 г масла; (для прикрашання) пачка різнокольорових вафельних коржів.
Приготування. Яєчні жовтки розтерти зі сметаною і підігріти на водяній бані. До маргарину додати просіяне борошно та соду і теж розтерти. З’єднати зі сметанною сумішшю і замісити тісто. Сформувати невеликі кульки, поклавши в середину кожної горішок чи сухофрукти. Викласти кульки на деко, застелене пергаментним папером. Випікати в попередньо розігрітій до 200 градусів духовці 25–30 хвилин. 
Приготування помадки. З’єднати молоко, какао і цукор, довести до кипіння і зняти з вогню. Додати масло і перемішати. 
Вафлі подрібнити на тертці. Спечені кульки занурити в помадку й обкачати у вафлях. 
Тетяна ШИРИНЮК

 

Млинцевий торт із маком
Склад: (на тісто) 2 яйця, 3 ст. л. цукру, дрібка солі, 700 мл молока, 2–2,5 скл. борошна, 3 ст. л. олії; (на крем) літр молока, склянка цукру, 4 ст. л. борошна, 50 г масла, 6 яєчних жовтків, 3 ст. л. маку.
Приготування. З’єднати яйця, цукор та сіль. Влити молоко й перемішати. Поступово всипати просіяне борошно, помішуючи, щоб не було грудочок. Влити олію і знову перемішати. На змащеній олією сковорідці посмажити млинці.
Приготування крему. Яєчні жовтки розтерти з цукром. Всипати борошно, влити молоко й перемішати. Додати масло й довести крем до кипіння на маленькому вогні, постійно помішуючи. Коли він загусне, зняти з вогню й додати мак. 
Млинці перемастити кремом. Прикрасити торт на свій смак.
Тетяна ШИРИНЮК

 

Міні-тортики “Гірка”
Склад: 0,5 кг яловичої печінки, яйце, склянка сироватки, 3 столові ложки борошна, 0,5 чайної ложки погашеної соди, 5 цибулин, 5 морквин, майонез, сіль, перець, олія, плавлений сирок, 2 варені яйця.
Приготування. Моркву та сирок натерти. Цибулю порізати кубиками, жовтки розім’яти. Печінку вимити, змолоти в м’ясорубці, додати яйце, сироватку, борошно, соду, сіль, перець і перемішати. Посмажити невеликі млинці. Окремо на олії обсмажити цибулю і моркву. На млинчик викласти частину моркви, частину цибулі, частину сирка, змастити майонезом і повторити. Перемащені тортики посипати тертим яєчним жовтком. 
Наталія ДУЛІНОВА 

 

Крученики з “несподіванкою”
Склад: кілограм м’яса, 0,5 кг печериць, 300 г твердого сиру, 6 яєць, 500 г сухарів, сіль і перець до смаку.
Приготування. М’ясо нарізати тоненькими шматками, відбити, посолити й поперчити. Печериці відварити, почистити й порізати соломкою, сир також порізати соломкою.
На кожен шматок м’яса викласти по три-чотири шматочки сиру й печериці. Згорнути рулетиком.
Яйця збити, посолити й поперчити. Кожен рулетик вмочити в яйце, відтак обкачати в сухарях. Обсмажити по декілька секунд з усіх боків.
Деко вистелити пергаментним папером, викласти обсмажені крученики й запікати 20 хвилин за температури 190 градусів.
Ганна СЕМЕНЮК

 

Кекси «Домашні»
Склад: 2 скл. кефіру, склянка олії, 4 яйця, 1,5–2 скл. цукру, щіпка солі, 3–4 скл. борошна, 2 ч. л. розпушувача, родзинки, курага.
Приготування. З усіх продуктів замісити тісто консистенції густої сметани. Додати родзинки й дрібно нарізану курагу і перемішати. Тісто викласти у силіконові формочки, заповнивши їх на дві третини. Випікати впродовж 20–25 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці. Готові кекси прикрасити глазур’ю і посипати кокосовою стружкою.
Ельвіра ЛАВРУЩЕНКО 

 

Бананові палички
Склад: 0,5 кг готового листкового тіста, 2 банани, 2 ст. л. цукру, олія (для смаження).
Приготування. Тісто розкачати і розділити на 16 однакових прямокутників. Банани почистити й розрізати впоперек навпіл, а потім кожну частину розрізати вздовж начетверо. Вийде 16 шматків. 
На кожен шматочок тіста покласти по частині банана й посипати цукром. Зверху і знизу краї тіста загнути і притиснути виделкою. Потім з’єднати обидві половинки тіста і защепнути край. Обсмажити в олії до готовності.
Тетяна ШИРИНЮК

 

Апельсиновий кекс зі шафраном
Склад: склянка цукру, 350 г борошна, апельсин, 3 яйця, 150 мл олії, 2 ч. л. розпушувача тіста, 2 щіпки шафрану.
Приготування. Апельсин очистити від шкірки, видалити кісточки і жорсткі перегородки. М’якуш подрібнити в блендері разом зі шафраном. Яйця збити з цукром, з’єднати отриману масу з апельсиновим пюре і перемішати. Борошно просіяти з розпушувачем, всипати до яєчно-апельсинової маси й перемішати. Влити олію і знову перемішати до однорідності (не збивати). 
Силіконову форму скропити водою і викласти в неї тісто. Поставити в розігріту духовку на 40–45 хвилин. Готовий кекс охолодити у формі. Перед подаванням посипати цукровою пудрою. 
Ольга ВЛАСЕНКО

 

Радіо онлайн від «РАДІО ЖИТТЯ» - це популярна музика українських та іноземних виконавців.
«РАДІО ЖИТТЯ» без перерв на рекламу і порожньої балаканини ді-джеїв.
0:00
0:00
ТОП-10 каналів
листопад 2017
  • 13%
    1+1
  • 9%
    СТБ
  • 9%
    Новий канал
  • 6%
    ІНТЕР
  • 6%
    112 Україна
  • 4%
    ICTV
  • 4%
    Індиго TV
  • 4%
    М1
  • 4%
    ZIK
  • 3%
    Перший канал. Європа
Рецепти
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Помилка:

Комментар:

Ім`я відправника:

Мейл:

Текст повідомлення: